Мино Райола, един от най-влиятелните футболни агенти в света, отправи остра словесна атака към "Манчестър Юнайтед" в интервю за италианския вестник за "Ла Република".

Повод е трансферът на Ерлинг Холанд в "Борусия" (Дортмунд), обявен официално преди два дни. 19-годишният норвежки национал, считан за един от големите таланти на футбола, избра германския гранд пред "Юнайтед" и "Ювентус". Договорът му е до юни 2024 г.

Считаше се, че "червените дяволи" са фаворити за подписа на Холанд, който е работил със своя сънародник Оле Гунар Солскяр в юношеските си години. Треньорът отиде лично до Залцбург да разговаря със стария си познайник преди седмици, но още тогава е получил отказ.

"Юнайтед" не коментира официално, но в британските медии се появиха информации, че сделката е пропаднала, тъй като Райола е поискал космическа комисионна. Той не е долюбван на "Олд Трафорд" още от времето на Алекс Фъргюсън. Но все пак е работил с "Юнайтед" по сделките на играчи като Пол Погба и Златан Ибрахимович.

"Проблемът на Погба е "Манчестър Юнайтед", казва Райола пред "Ла Република". - Клубът е далеч от реалността и няма проект за развитие. Не бих пратил никого там, те биха провалили Марадона, Пеле и Малдини. Пол се нуждае от подходящ клуб и отбор, какъвто беше "Ювентус" преди."

Райола добавя, че не той е повлиял на Холанд, тийнейджърът сам е избрал "Борусия" - дори пред "Ювентус", с който работи доста по-добре. Имало е и други кандидати. А Погба поиска да си тръгне през лятото, кандидати за подписа му бяха "Реал" и "Ювентус", но "Юнайтед" не го пусна.

Сега отново се говори за изходящ трансфер на френския халф.

"Моята комисиона зависи от заплатата на играча и това е правило за всички, отговаря Райола на въпрос за това, че е считан за алчен и безскрупулен по отношение на парите за себе си. - Не съм опрял пистолет в ничия глава. Дали влияя на пазара? Разбира се, че да. Всички се питат по колко изкарвам - много или твърде много? Мисля, че е достатъчно. Но не парите ме движат, тъй като на 20 години вече бях милионер. Бих могъл да си лежа на плажа и да живея от приходите си."

В друго интервю от последните дни - за "Скай спортс", Райола заявява, че Погба би останал в "Манчестър Юнайтед", стига отборът да се бори за трофеи и да играе в Шампионската лига.

"Толкова ли е старнно? Аз ли съм единственият, който се тревожи?, реди агентът. - Мисля, че всеки, който обича "Манчестър Юнайтед" трябва да се тревожи. Едно е ясно - клубът не е там, където трябва да бъде. Факт е, че "Юнайтед" беше клубът, който положи най-големи усилия да вземе Холанд и се стигна до детайли. Всички получиха шанса да говорят с него персонално, но контактите с "Юнайтед" бяха най-много. Той прецени, че в момента не това е мястото, където да продължи кариерата си.

Решението не е срещу клуба или срещу Оле Солскяр. Той избра "Борусия" и аз съм щастлив с неговия избор, защото е осъзнат и защото е най-доброто място за него в момента."