Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Нафтогаз Украйна" потвърди, че е подписала с "Газпром" споразумение за уреждане на съдебните спорове, предаде ТАСС, като се позова на изпълнителния директор на компанията Юрий Витренко.

"Освен договора за транзит на газа, подписахме и споразумение за уреждане, според което"Газпром" напълно прекратява обжалването на решенията на Стокхолмския арбитраж", съобщи Витренко във фейсбук, като подчерта, че документът предвижда "оттегляне на всички текущи искове и жалби от двете страни", предава БТА.

Договоренността за организацията на транзита на руски природен газ през територията на Украйна предполага принципа "транзитирай или плащай" (ship or pay), каза още Витренко.

"Фактът, че подписахме договор за транзит по принципа "транзитирай или плащай" за пет години е изключително събитие при подобни условия. Това е първият случай в историята на Украйна, когато "Газпром" сключва договор за транзит по европейския принцип "транзитирай или плащай", написа той във фейсбук.

И уточни, че документът е бил подписан дистанционно - самият той поставил подписа си във Виена вчера следобед, а шефът на "Газпром" Алексей Милер - вечерта в Санкт Петербург.

"Ние с него преговаряхме до късно през нощта, надявайки се, че ще подпишем договорите на едно място, но на мен за подписването ми беше нужно съгласуване с управителния и надзорния съвет на "Нафтогаз", а също и с министерския съвет. Затова се наложи да отложим подписването и да го направим и дистанционно", поясни Витренко.

Представителят на "Нафтогаз" потвърди, че документът е подписан на базата на "европейските правила" за транзита на газ, а самата компания се явява "организатор на транзита" през Украйна.

По думите му договоренността предвижда "гарантирани обеми" на доставките на газ за транзита (65 млрд куб. м през 2020 и по 40 млрд куб. м през 2021-2024 г.) При това остава опцията за допълнителни обеми на транзиа "с по-голяма гъвкавост на резервиране, които ще се плащат по по-висока тарифа".

Витренко потвърди също, че страните са подписали споразумение за уреждане на съдебните спорове, което предвижда "оттегляне на всички текущи искове и жалби от двете страни" в съдебни инстанции.

Заместник-председателят на Еврокомисията, бившият комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, който продължава да отговаря за въпроса за транзита на руски газ за Европа през Украйна, приветства подписването на договора.

"Високо ценя упоритата работа и усилия! Благодарение на сключеното миналата седмица политическо споразумение между Русия, Украйна и ЕК транзитният договор между съответните компании, гарантиращ постоянен поток на газ към Европа от 1 януари 2020 г., вече е подписан и подпечатан", написа той в туитър.

На 19 декември стана известно, че е постигнато принципно съгласие за газа между Русия, Украйна и ЕС в резултат от преговори в Берлин. На 27 декември Шефчович подписа писмо, потвърждаващо готовността на украинската газопреносна система да работи в съответствие със законодателството на ЕС, припомня ТАСС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.