Руският газов монопол "Газпром" е изплатил на Украйна обезщетение от 2,9 милиарда щатски долара, присъдено ѝ от международния арбитраж в Стокхолм, предаде ТАСС.

Двете страни са в преговори за нов договор за доставка и транзит на руски газ през Украйна. Сегашният изтича на 31 декември т.г.

"С цел изпълнение на договореностите, постигнати в Минск на 20 декември, Газпром извърши плащане на 2,9 млрд. долара за "Нафтогаз" Украйна според решението на Арбитражния съд в Стокхолм в срок, предвиден в протокола от 20 декември", уточни представител на "Газпром", цитиран от руската агенция.

Преговорите между "Газпром" и "Нафтогаз" по договорите за транзит и доставка на руски газ за Украйна продължават от 2014 година. През февруари 2018 година Стокхолмският арбитраж задължи руската компания да изплати на украинската страна около 2,56 милиарда долара затова, че не е доставяла газ по транзитния договор.

През лятото на 2018 година "Нафтогаз" започна процес за принудително събиране на тази сума от "Газпром" чрез замразяване на активите на руския холдинг в Швейцария, Великобритания и Холандия. Шведският апелативен съд в окръг Свеа спря изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж, въпреки че по-късно тази мярка беше отменена, припомни БТА.

Компанията Нафтогаз Украйна потвърди днес, че е получила плащане от руския концерн Газпром за 2,9 млрд. долара съгласно решението на Стокхолмския арбитраж от 2018 година, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Украинската компания допълва, че по нейни изчисления общо е получила от Газпром по арбитражното дело за газов транзит 5 млрд. долара.
Според Нафтогаз първата част от обезщетението на стойност 2,1 млрд. д. е получена под формата на газ, доставен от Газпром през 2014 година. Нафтогаз е отразил тази част в отчетите си за 2017 година и е заплатил съответните данъци и дивиденти в държавния бюджет за 2018 година, съобщава компанията във Фейсбук.
Днешното плащане на Газпром включва погасяване на неизплатената по-рано част от присъденото обезщетение от 2,56 млрд. д. плюс лихвите, натрупани от момента на обявяване на решението на 28 февруари 2018 година, уточнява Нафтогаз.
Нафтогаз приветства признаването от руска страна на необходимостта да се изпълняват решенията на арбитража от 2017-2018 година и намерението й да продължи да транспортира газ до ЕС през територията на Украйна, се допълва в изявлението.
Страните продължават преговорите по условията на по-нататъшното сътрудничество след изтичането на действащия договор на 1 януари 2020 година, допълва Нафтогаз.