Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще запази лидерския пост на своята дясна партия Ликуд според екзитпол от вчерашните вътрешни избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Според цитирания от израелската телевиция Канал 12 екзитпол Нетаняху, който ръководи Ликуд от 14 години, ще остане лидер на партията със 71,52 процента от гласовете. Съперникът му Гидеон Саар получава 28,48 процента.
Самият Нетаняху се обяви за победител в послание в Туитър, предаде Асошиейтед прес. "Гигантска победа. Благодаря на членовете на Ликуд за тяхното доверие, подкрепа и обич. С Божията воля ще извоювам голяма победа за Ликуд на идващите избори", туитна премиерът.
Официалните резултати от вътрешнопартийните избори ще бъдат обявени тази сутрин.
Избирателната активност е била около 49 процента от имащите право на глас около 116 000 членове на Ликуд.
Отправеното от Саар предизвикателство към Нетаняху за ръководния пост на Ликуд допълнително увеличи напрежението над премиера, на когото са отправени обвинения в корупция и се бори за политическото си оцеляване, отбелязва Ройтерс.
Според 53-годишния Саар, който е бивш министър на образованието и на вътрешните работи, ако 70-годишният Нетаняху остане начело на Ликуд, партията едва ли ще спечели насрочените за 2 март парламентарни избори, третите в Израел за по-малко от година.