Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Телефонният разговор на президента на САЩ Доналд Тръмп с украинския лидер Володимир Зеленски, в основата на процедурата по импийчмънт срещу американския държавен глава, продължава да е център на внимание за западните медии и след гласуването в долната камара на Конгреса във Вашингтон, съобщава БТА.

Помощта за Украйна е била блокирана почти веднага след телефонния разговор на Тръмп със Зеленски, показват електронни писма, цитирани от лондонския в. "Гардиън". Докато републиканците и демократите продължават да се карат за условията, по които да протече процесът за импийчмънт на президента в Сената, станали известни сега електронни писма на правителството показват, че на служители в Белия дом са били нужни само около 90 минути след злополучния юлски телефонен разговор на Тръмп със Зеленски, за да разпоредят на Пентагона да замрази военното финансиране за Украйна.

Кореспонденцията, публикувана от Центъра за обществена почтеност, изглежда показва, че назначените от Тръмп служители са действали бързо и задкулисно след разговора, за да блокират помощта за Киев от Пентагона, пише "Гардиън".

Същата тема е водеща и за американския в. "Вашингтон пост". Изданието посочва, че високопоставеният служител Майкъл Дъфи, разпоредил спирането на помощта, е от бюджетния отдел на Белия дом. На 25 юли той изпратил имейл на служители в министерството на отбраната.

"Ако Джонсън може да спечели, тогава и Доналд Тръмп може", гласи заглавието на статия, публикувана в британския в. "Дейли телеграф".

След изумителната победа на торите, повишавам шансовете на Доналд Тръмп за преизбиране от "слаби" на "силни", подчертава авторът Тим Станли. Брекзит и Тръмп танцуват менует. Изненадващата победа за Брекзит през 2016 г. направи избирането на Тръмп да изглежда възможно; новото мнозинство на Борис Джонсън, изградено върху лозунга "Да осъществим Брекзит", предполага, че Тръмп ще победи демократите догодина. Защо? Защото силите, които участват в това, са много сходни, смята Станли.

Влиятелният американски всекидневник "Ню Йорк таймс" прави сравнение между ситуацията около импийчмънта на президента Ричард Никсън и тази при Тръмп. Изданието изтъква, че навремето Никсън не е разполагал с почти никакви средства да се противопостави на медиите, бил е убеден, че "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" са го взели на мушка и не е имало как да огласява своята гледа точка. Сега обаче, медиите са фрагментирани, посочва "Ню Йорк таймс", а има и десни медии, които непрекъснато осигуряват добронамерени към Тръмп мнения и материали, отклоняващи вниманието от фактите около импийъчмънта.

През 1974 г. 69 процента от американците са имали доверие на медиите, които съобщавали новините "цялостно, точно и честно", според Галъп. Днес броят на тези, които се доверяват на медиите, е 41 на сто, като само 15 процента от тях са републиканци. Бившият адвокат на Никсън Джон Дийн смята, че е било по-вероятно шефът му да оцелее, ако тогава беше имало "Фокс нюз" - единствената медия, за която повечето републиканци казват, че й имат доверие. Тръмп разполага и с "Туитър", за да пуска новини и да достига пряко до електората си, изтъква "Ню Йорк таймс".

Коментари

Духът на времето е такъв.

На всякъде властва егоцентризма и национализма. След време, като им уврат главите, хората сами ще си променят мнението и всичко ще се обърне.....Както става от край време.

Последният път "им увряха главите" след световна война и

милиони жертви. Симптоматично е, че именно американските републиканци не вярват на проверените и регламентирани медии. Дали това е резултат от нежеланието да срещнат нелицеприятната действителност на своя избор или електоратът им се е "смъкнал" в групата на любителите на евтини канали като Фокснюз, например? Или пък "харизмата" на дедото е толкова завладяваща, че са му повярвали на диагнозата "фейк нюз"? Тревожното обаче е, че за първи път в историята на САЩ е налице едновременно национализъм от стародавния вреден тип и изолационизъм (който е бил налице и преди и благодарение на който САЩ се включват толкова късно във ВСВ).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.