Всяка година списание „Форбс“ публикува класация на най-високо платените писатели в света. Приходите им, измервани в милиони долари, дават надежда на много начинаещи, че има шанс да пробият в трудния свят на литературата. Все пак рядко в класацията изниква ново име, различно от познатите. Тази година обаче сред обичайните заподозрени се появява за пръв път Мишел Обама с книгата си, обиколила света и направила бум в продажбите дори и в България.

Ето как се подреждат щастливците, които печелят истински богатства чрез словото.

1. Дж. К. Роулинг – 92 милиона долара

Продажбите на книги вече не са основен дял от печалбите на създателката на Хари Потър. Тя събира осемцифрени суми от тематични паркове, мърчандайз, театрални постановки и нов филм за своя герой. Пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“ донесе приход от 2,3 млн. долара само за една седмица. 20-годишнината от издаването на първия том на поредицата за Хари Потър бе отбелязана от почитателите с нова вълна от интерес – бяха продадени 2,8 милиона копия от книгата само в САЩ.

2. Джеймс Патерсън – 70 милиона долара

Най-богатият автор в Америка продаде повече от 5,5 милиона тираж през последната година. Романът „Къде е президентът“ (изд. „Егмонт“), който Патерсън издаде в съавторство с бившия президент Бил Клинтън, е най-продаваният трилър през миналата година. Джеймс Патерсън запазва позицията си на най-богатия американски писател с нетно богатство от около 800 млн. долара.

3. Мишел Обама – 36 милиона долара

Бившата първа дама на САЩ е единственият автор, който не е присъствал в досегашните класации на „Форбс“. Мемоарът ѝ „Моята история“ (изд. „Софтпрес“) е реализирал продажби от над 10 милиона копия след излизането си в края на 2018 г. Съпругът ѝ Барак Обама също е готов със собствена книга, която ще излезе през 2020 г. Двамата заедно са получили от издателя си аванс от 65 млн. долара за своите спомени.

4. Джеф Кини – 20 милиона долара

Авторът на любимия „Дневникът на един Дръндьо“ (изд. „ДуоДизайн“) продаде 3,6 милиона тираж за 12 месеца. Наскоро Кини беше удостоен с френския Орден за изкуство и литература – едно от най-големите отличия за автори в света. Американецът гостува у нас в началото на декември, за да представи новата си книга „Снегояд“, част от поредицата „Шоуто на един Дръндьо“.

5. Стивън Кинг – 17 милиона долара

Приходите на Краля на хоръра спаднаха с 10 милиона долара от миналата година, когато той събра осемцифрена сума от новата филмова адаптация на „То“ . Сега от трето той падна на пето място в класацията на „Форбс“.

От тазгодишната класация отпадат обичайно присъстващите в нея Дан Браун и Джон Гришам.

"Площад Славейков"