Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съдия от Върховния касационен съд (ВКС) да има право да разследва главния прокурор. Това предлага съдия Емил Дечев. Пред БНР той поясни, че е предложил идеята по време на консултациите при президента за промени в Конституцията.

Дечев, който е член на УС на Съюза на съдиите в България, предложението на правителството за независим прокурор, който да разследва главния прокурор, не е работещ вариант:

"Той ще бъде само на думи независим. Неговата зависимост от главния прокурор остава. Той ще бъде избиран и атестиран от същите хора от Прокурорската колегия, които са избрали главния прокурор. Срещу него може да бъде образувано дисциплинарно производство от същите хора. Той може да бъде командирован в друг район - без негово съгласие", каза Дечев.

И допълни защо смята, че неговият вариант е по-добър.

"Ако някога постъпи жалба във ВКС, тя ще бъде разпределена на случаен принцип на съдия от Наказателната колегия. Този съдия, за разлика от един т. нар. "независим прокурор", ще има наистина пълна независимост от страна на главния прокурор и от страна на Прокурорската колегия в сегашния ВСС", аргументира се Дечев.

Доц. Наталия Киселова, която е преподавател по конституционно право, обясни, че при такъв вариант трябва да има промяна в Конституцията.

"В момента само прокурор може да повдига обвинение. Поради тази причина изключението трябва да бъде изрично посочено на конституционно ниво", каза Киселова.

Според нея тази промяна би могла да се осъществи от действащо Народно събрание.

Коментари

Да бе!

Те са готови да изядат с парцалите ВКС и в частност Лозан Панов, та ще им дадат това право ?!

Защо изобщо трябва да има главен прокурор?

Това е още едно натоварване на бюджета. Тази длъжност трябва да бъде премахната, а ако има някои неизбежни задълженния, те да бъдат поети от правосъдния министър. Така поне ще останем с един търтей по-малко.
 's picture

Petyo9

Между другото

в доста държави главния прокурор е отделен от съдебната власт и в някои от тях длъжността главен прокурор изпълнява министърът на правосъдието. През 2002-ра ДСБ бяха предложили конституционни реформи в тази посока. Виж целия § III : https://dsb.bg/24-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-11-%d0%b3-%d0%bd/
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Мечта -

Корумпираната съдийка, дето не написа решенията на стотици дела, да оправдае олигарсите и да вкара в затвора ББ и Пеевски. Илюзиите са генетичен компонент на болшевиките! Вие родеете ли се с тях?
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Кой, кой?

Съдия от ВКС, който се е клел да бъде несменяем върховен арбитър, същевременно да бъде И обвинител? Тия са изтрещели напълно. Хаповете!
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Следва още нещо...

Прокурор от Върховната касационна прокуратура да решава дела като съдия. Куку-уууу!
Нощен Страж's picture
Нощен Страж
нощен страж

Този Дечев е изтрещял напълно!

Това е все едно да предложиш съдия от ВКС да стане върховен лекар, ако настане някаква епидемия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.