За да не бъдат упреквани в "прекалена пристрастност и прагматизъм" от "Обединени патриоти" внесоха днес законопроект за отмяна на частното финансиране на партиите, в който да бъде заложен таван на средствата от държавната субсидия.

Промените в Закона за политическите партии, които допуснаха това, бяха в следствие на намаляването на партийната субсидия на 1 лев за глас. По предложение на ДПС обаче бе решено и да се допусне като компенсация безлимитно частно финансиране.

При приемането на бюджета за 2020 г. обаче след нарушение на закона и "трето четене" ГЕРБ подкрепи увеличение на партийните субсидии на 8 лв., а частното финансиране остана. Няколко политически сили обаче поеха ангажимент да премахнат тази поправка.

"Истината е, че политическият живот в България, многопартийният живот в една държава няма как да мине без субсидиране на партиите, така е във всички демократични държави", подчерта днес Валери Симеонов, и отбеляза: "Не е нормално политическите партии да бъдат оставени на случайно, външно финансиране"

Това било обаче опасно, затова и ОП редлагат връщане на старите членове от Закона за политическите партии - ще е позволено финансиране само от физически лица, услуги към партиите, извършени с личен труд, или лични дарения или предоставяне на помещения.

Новото предложение на "патриотите" е да се сложи лимит за субсидия в размер на 6 млн. лв. - два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарни избори.

"Продължаваме да твърдим, че парите, които се насочват към партиите, които държавата предоставя, особено на големите партии, са прекалено много. Самото обстоятелство, че тези партии държат субсидиите си на банков влог и печелят лихви, е ненормално и неморално", отбеляза Симеонов.

И допълни, че друга причина да внасят законопроекта в последния парламентарен ден на годината е, че така дават време на останалите партии да обмислят и други предложения за промени.

Искрен Веселинов пък допълни, че дебатът за субсидиите трябва да започне отново, защото досега е бил повлиян твърде много от популизъм:

"Да се решат три основни въпроса - какъв да е размерът на субсидията, да е трайно установен размер, не в резултат на поредното люшкане на политика и популизъм. За какво да се харчат тези пари - не с тях да се поддържат телевизии, да се строят джамии и църкви и така нататък. И да дадем възможност на тези партии, ДПС и "Възраждане" например, които искат 0 лева субсидия, да могат се откажат от субсидията напълно законно."