Намиращият се в испански затвор каталунски сепаратистки лидер Ориол Жункерас е член на Европарламента, макар да не е бил в състояние да заеме мястото си. Следователно той се ползва с имунитет, който депутатският пост му гарантира.

Такова е огласеното днес решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург.

Новината потвърди и председателят нн Европарламента Давид Сасоли. И допълни, че това ще доведе до промяна в състава на ЕП.

Решението отваря вратите към завръщане в Испания на сепаратист номер 1 на Каталуня – бившия регионален премиер Карлес Пучдемон.

Същевременно днес испански съд отстрани за 18 месеца от поста му настоящия регионален премиер на Каталуня Ким Тора.

Случаят „Жункерас“

Ориол Жункерас – бивш вицепремиер на Каталуня, е в затвора от ноември 2017 г. Той бе арестуван след продеждането на референдума за независимост на автономната област на 1 октомври 2017 г., обявен от централните власти за незаконен. И получи 13-годишна присъда за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства във връзка с референдума.

През юли Върховният съд на Испания поиска от СЕС да уточни въпроса за обхвата на действие на неприкосновеността на Жункерас. Това стана, след като на изборите за Европарламент през май той бе избран за депутат. Испанският съд обаче не му позволи да отиде в Страсбург и да положи клетва като евродепутат.

Според решението на Съда в Люксембург човек, чието избиране в Европарламента е било официално обявено от съответния орган на страната членка на ЕС, придобива от този момент статут на депутат и съответно получава депутатски имунитет. Ако испанските власти са искали да не позволят на Жункерас да пътува до ЕП, те би трябвало да поискат Парламентът да свали имунитета му.

Веднага след оповестяването на решението на СЕС Ориол Жутнкерас поиска да бъде незабавно освободен от затвора.

„Ние настояваме да бъде признат за недействителен съдебният процес срещу Жункерас“, обяви в специална декларация неговата партия – сепаратистката Републиканска левица на Каталуня (РЛК).

Ще се върне ли Пучдемон в Испания?

Съдебното решение може да отворви вратите за завръщане в Испания на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон. Той бе отстранен от централната власт след референдума, когато временно бе отнет автономният статут на областта.

Пучдемон избяга в Белгия, за да не бъде арестуван. В момента той обитава луксозен палат във Ватерло. Испания иска неговото екстрадиране. Преди три дни белгийски съд отложи разглеждането на молбата.

Пучдемон също бе избран за евродепутат. Засега обаче той не е искал СЕС да разгледа неговия случай.

Пучдемон обитава този луксозен палат във Ватерло.

Освиркаха Сасоли в ЕП

Заради новината председателят на ЕП Давид Сасоли закъсня за подновяването на сесията в Страсбург, която бе прекъсната за около половин час. Това предизвика недоволство сред някои депутати и та започнаха да скандират и тропат по банките.

Сасоли бе мощно освиркан, когато се върна в залата. Той обаче помоли за „повече стил“ и обясни причината за закъснението.

След което обяви, че от този момент ще има промени в състава на Европарламента.

„Обявяването на съдебното решение означава начало на мандата и съответно на имунитета и привилегиите, с които се ползва съответният евродепутат“, каза шефът на ЕП.

И продължи:

„Призовамам испанските компетентни органи да се запознаят внимателно със съдържанието на това съдебно решение и възможно най-бързо да приведат състава на нашия парламент в съответствие с него.“

Което означава, че властите в Мадрид трябва да предоставят на Ориол Жункерас необходимия документ, че той е избран за испански евродепутат и да заеме мястото си.

Мадрид се опъва и отвръща на удара

Веднага след обявяването на решението испанската прокуратура поиска Върховният съд в Мадрид да съобщи на ЕВропарламента, че Ориол Жункерас не може да бъде освободен. И изтъкна като причина, че той не еарестуван, а е осъден за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства.

Същевременно днес Върховният съд на Каталуня съд отстрани регионалния премиер Ким Тора от поста му за 18 месеца.

Той бе признат за виновен по обвинение за неспазване на решение на испанската Централната избирателна комисия (ЦИК) преди парламентарните избори в страната. Магистратите наложиха на Тора глоба от около 30 000 евро.

Карлес Пучдемон (вляво) и Ким Тора често се появяват пред свои симпатизанти в Белгия.

Решението може да бъде обжалвано пред испанския Върховен съд. Това означава, че е възможно да минат месеци до окончателното му влизане в сила, а дотогава каталунският премиер ще бъде на поста си.

Процесът срещу Ким Тора започна преди месец. Той бе обвинен в поставяне на сепаратистка символика на административни сгради в навечерието на парламентарните избори в Испания през април.