Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дебатите за мястото на прокуратурата целят нейното унищожаване. Така както бе унищожено следствието по времето на Иван Костов. Това каза пред БНТ новият главен прокурор Иван Гешев.

Той изтъкна, че само парламентът може да прецени какви изменения в Конституцията ще се случат.

"Това са политически дебати, имат политически цели. Към момента аз не виждам нищо юридическо в тази тема. Не съм чул рационални идеи, конкретни идеи, юридически идеи, които да бъдат обсъждани. Аз не съм наясно какъв е предметът на тези дебати. Мястото на прокуратурата е решено с едно конституционно решение", каза Гешев.

И заяви, че той лично е против прокуратурата да мине към изпълнителната власт.

"Приключваме с независимостта на всеки един прокурор. Политическият натиск ще е всекидневие", каза Гешев.

Според него това са политически идеи на "един сегмент от политици извън НС" за унищожаване на прокуратурата.

"Пътят към ада е постлан с добри намерения. Цели се не механизъм за контрол, а механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не се харесва. Унищожаване по начина, по който беше унищожено следствието по времето на Иван Костов", каза Гешев.

И изтъкна, че по онова време Костов не е харесвал шефа на следствието Бойко Рашков. Гешев обясни, че следствените служби са били откъснати от националната следствена служба. Няколко години след това комуникацията била възстановена, но следствието вече било загинало.

Гешев изтъкна, че поема прокуратурата в добра кондиция и с административен капацитет.

"Няма структура, която да е без проблеми. Въпросът е всяка институция да решава собствените си проблеми. Ние знаем, че не сме безгрешни", каза Гешев.

Най-сериозният проблем пред него бил формирането на екип.

"Надявам се да не говорим вече толкова за корупция", каза Гешев.

Според него трябва да се промени мисленето на прокурорите, много от които смятат, че са чиновници.

По отношение на шефа на ВКС Лозан Панов Гешев заяви, че не го интересува дали някой го харесва.

Аз съм на определена позиция, когато правя нещо, целта е да го свърша. Мога да работя с всеки, ако този човек желае да работи в интерес на държавата. Но се съмнявам, че той мисли по същия начин", каза Гешев.

Гешев заяви, че не се притеснява от каквито и да е механизми за контрол, които са в интерес на българското общество.

"Аз не съм престъпник. Работил съм десетки години за България. Работил съм като магистрат, през което време са ме контролирали по различни начини и доста по-сериозно, отколкото възможността за главния прокурор. Така че аз нямам притеснения и в крайна сметка това е едно решение на политиците", каза Гешев.

И допълни:

"По-сериозните дебати, който никога не се повдига и нещата се решават на парче, е за законите и за тяхното качество. За това, че те са морално остарели. За това, че те регулират обществени отношения, които вече не фигурират или не регулират съществуващи такива."

По този повод Гешев разказа за срещите си с Лаура Кьовеши, която бе избрана за шеф на европейската прокуратура.

"Имах две срещи със сегашния шеф на европейската прокуратура г-жа Кьовеши. Едната беше за кратко в Брюксел. Първата беше на официално посещение в България при главния прокурор тогава Сотир Цацаров. Тя каза: "Не може с въдица да се лови слон", говорейки по тези теми с нея. И аз й казах тогава, че колкото и да е странно, ние в България наистина с въдица ловим слон, но от време на време и хващаме", разказа Гешев.

 

Коментари

 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе..

Тоя Костов ... 20 години не можем още да се възстановим от поразиите които натвори
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

ха ха ха

вярно. Ами толкова им ума-и на тиквата и на милиционера.
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе ...

Обаче как по всяка неудобна тема се измъкваме с "това е политическо говорене".... Милиционер

Да си дойдем на думата

Всичко, което изрече този е доказателство за неговата зависимост. Само не знам това, че няма да говорим повече за корупция заплаха ли е или обещание.

Още с встъпването даде ясен

Още с встъпването даде ясен сигнал .На клетвата за вярност присъстваха последният соц прокурор и психически неуравновесен Филчев, първо интервю в ПИК......и дъвката Костов е естествена за един милиционер. Ясно и екипа какъв ще е .Жалка и срамна картина

Говори главния прокурор!

Говори главния прокурор! Филчев от булгарплод. На всички в гащите е срал Костов. И като следствието било загинало как точно работи прокуратурата??? Ясно как. Обажда се наКОЙ и казва кой да се удари и кой да се оправи. Ще изпълним препоръките на Венецианската комисия, ама те не били задължителни. Шизофрения до шия. Страх тресе кочината и затова реват като вдовица за х*й

Абе мани го слона, кажи кога

Абе мани го слона, кажи кога ще хванеш прасето
 's picture

mirela

Тъп

Милиционерът си остава милиционер безмозъчен, ако ще и на Луната да се качи. Досега чувам само закани, някакъв дърварски сарказъм, и...естествено Костов, кой друг. Тъп, озлобен комплексар, това е гешефта.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

милиционерският мозък

трудно вдяв. Не е онова време когато само такива като него можеха да информират институците. Затова лъжите му няма да минат. Никой не възнамерява да постави гл. прокуратура към изпълнителната власт. Напротив иска се да излезе от съдебната система
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

както е

адвокатурата и да стане назавосима, както е адвокатурата. Тогава нещата ще сди дойдат на място-везната ще остане в Съда, докато пред него адвокат и прокурор ще доказват тезите си в друбой на факти и законови клраузи.
 's picture

smarf

Прокурорът на мафията

Арогантен, злобен, политически ангажиран милиционер. Очаквайте отново лов на дребни кокошкари и противници на прасето.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.