Дебатите за мястото на прокуратурата целят нейното унищожаване. Така както бе унищожено следствието по времето на Иван Костов. Това каза пред БНТ новият главен прокурор Иван Гешев.

Той изтъкна, че само парламентът може да прецени какви изменения в Конституцията ще се случат.

"Това са политически дебати, имат политически цели. Към момента аз не виждам нищо юридическо в тази тема. Не съм чул рационални идеи, конкретни идеи, юридически идеи, които да бъдат обсъждани. Аз не съм наясно какъв е предметът на тези дебати. Мястото на прокуратурата е решено с едно конституционно решение", каза Гешев.

И заяви, че той лично е против прокуратурата да мине към изпълнителната власт.

"Приключваме с независимостта на всеки един прокурор. Политическият натиск ще е всекидневие", каза Гешев.

Според него това са политически идеи на "един сегмент от политици извън НС" за унищожаване на прокуратурата.

"Пътят към ада е постлан с добри намерения. Цели се не механизъм за контрол, а механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не се харесва. Унищожаване по начина, по който беше унищожено следствието по времето на Иван Костов", каза Гешев.

И изтъкна, че по онова време Костов не е харесвал шефа на следствието Бойко Рашков. Гешев обясни, че следствените служби са били откъснати от националната следствена служба. Няколко години след това комуникацията била възстановена, но следствието вече било загинало.

Гешев изтъкна, че поема прокуратурата в добра кондиция и с административен капацитет.

"Няма структура, която да е без проблеми. Въпросът е всяка институция да решава собствените си проблеми. Ние знаем, че не сме безгрешни", каза Гешев.

Най-сериозният проблем пред него бил формирането на екип.

"Надявам се да не говорим вече толкова за корупция", каза Гешев.

Според него трябва да се промени мисленето на прокурорите, много от които смятат, че са чиновници.

По отношение на шефа на ВКС Лозан Панов Гешев заяви, че не го интересува дали някой го харесва.

Аз съм на определена позиция, когато правя нещо, целта е да го свърша. Мога да работя с всеки, ако този човек желае да работи в интерес на държавата. Но се съмнявам, че той мисли по същия начин", каза Гешев.

Гешев заяви, че не се притеснява от каквито и да е механизми за контрол, които са в интерес на българското общество.

"Аз не съм престъпник. Работил съм десетки години за България. Работил съм като магистрат, през което време са ме контролирали по различни начини и доста по-сериозно, отколкото възможността за главния прокурор. Така че аз нямам притеснения и в крайна сметка това е едно решение на политиците", каза Гешев.

И допълни:

"По-сериозните дебати, който никога не се повдига и нещата се решават на парче, е за законите и за тяхното качество. За това, че те са морално остарели. За това, че те регулират обществени отношения, които вече не фигурират или не регулират съществуващи такива."

По този повод Гешев разказа за срещите си с Лаура Кьовеши, която бе избрана за шеф на европейската прокуратура.

"Имах две срещи със сегашния шеф на европейската прокуратура г-жа Кьовеши. Едната беше за кратко в Брюксел. Първата беше на официално посещение в България при главния прокурор тогава Сотир Цацаров. Тя каза: "Не може с въдица да се лови слон", говорейки по тези теми с нея. И аз й казах тогава, че колкото и да е странно, ние в България наистина с въдица ловим слон, но от време на време и хващаме", разказа Гешев.