Измама за милиони с лекарства за рак бе разкрита в Германия.  Стотици полицейски служители претърсиха 47 адреса в страната вчера и иззеха счетоводните им документи. Разследвани са 14 заподозрени – от тях девет са лекари, трима са аптекари, а двама  са собственици на  фармацевтични компании. Акцията, в която участваха 420 полицейски служители и шестима прокурори, бе извършена в провинциите Хамбург, Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония. "Става въпрос за подкупи и корупция в здравния сектор и счетоводни измами с изписване и фактуриране на цитостатици", заяви говорителят на прокуратурата. Цитостатиците са лекарства, които се използват при химиотерапията срещу рак.

Потенциалните финансови загуби се изчисляват на милиони евро, каза говорителят, но отрече срещу заподозрените да са издадени заповеди за задържане. Първоначалн отрябва да се установят всички доказателства за извършенот опрестъпление. Според вестник „Ди Цайт“ основният заподозрян е производител на цитостатици от Хамбург. Фирмата „ЦитоСървиз“ е заподозряна, че е подкупвала лекари, за да получава от тях рецепти за лекарства за лечение на рак. Освен пари в брой лекарите са получавали и заеми, които не е трябвало да връщат, луксозни автомобили или оборудване за клиниките си. Рецептите са били пращани в близка до компанията аптека и от там осребрявани от здравните каси.

Няма данни от тези корупционни действия да са пострадали пациенти, съобщиха от прокуратурата.

Случаят напомня на друга голяма измама, която бе разкрита преди година. Тогава едно берлинско фармацевтично предприятие доставяше лекарства за рак с изтекъл срок на годност, които бяха произвеждани в Гърция и част от тях складирани в България.