Пет от най-големите технологични компании в света бяха обвинени в съучастие за смъртта на деца в Демократична Република Конго. Става дума за малолетни, които са били принудени да копаят в мини за кобалт, използван за производството на телефони и компютри. 

Юридическата жалба е внесена от името на 14 конгоански семейства в неделя. Помощ при провеждането на всички процедури им е оказвана от международната правозащитна организация International Rights Advocates. Обвинените компании са гигантите "Tesla", "Apple", "Dell", "Microsoft" и "Alphabet", компанията-майка на Google, пише Al jazeera. 

В жалбата се твърди, че компаниите са били част от система за принудителен труд, довела до сериозни наранявания на децата и в крайна сметка - до смърт на някои от тях. 

Делото е прецедент, защото до момента никога технологични концерни не са били изправяни заедно в дело поне по отношение на източниците на кобалт. Иначе - съмнения за такива действия има от години. 

Документацията по процеса, който ще се проведе първо в Окръжния съд на Вашингтон, щата Колумбия, съдържа брутални снимки на деца претърпели тежките физически щети, обезобразени или на такива с липсващи крайници. 

Шест от тези 14 деца са загубили живота си при срутване на тунели, а останалите са с частична или пълна парализа. 

"Тези компании - най-богатите в света, тези фантастични компании, които създадоха невероятни приспособления, позволиха децата да бъдат осакатени и убивани, за да получат достъп до евтиния в Конго кобалт", заяви пред Reuters Терънс Колинсворт, адвокат, представляващ семействата.

Всъщност конкретният материал е от критична важност при производството на акумулаторни литиеви батерии, използвани в милиони продукти - главно в технологичната индустрия. Повече от половината кобалт в света пък се копае именно в Демократична република Конго. Очакванията на специалистите са търсенето на метала само да нараства в следващите години.

Адвокатът на пострадалите семейства твърди, че децата, някои от които само на шест години, са били принудени от родителите си да напуснат училище, заради крайната бедност. Те били изпращани в кобалтовите мини, собственост най-вече на британски и швейцарски компании, една от които - Glencore, и преди е била обвинявана в използването на детски труд. 

Всичко това - за заплащането от 1,50 долара на ден за работа шест дни в седмицата.

 

До момента единствената компания, която е отговорила на обвиненията е Dell, като нейн представител е заявил, че "фирмата никога съзнателно не е участвала в такива операции". Dell ще започне и собствено разследване на обвиненията. 

Припомняме, че по оценки на Международната организация на труда над 40 милиона души по света са в плен на съвременното робство, което включва принудителен труд или принудителен брак.