Гледката на пресен и очевидно качествен хляб в уличен контейнер на ул. „Раковски“ 61 в столицата стана повод за ожесточени коментари в социалните мрежи.

Хлябът, изхвърлен в боклука, е от пекарната „Братя Хлебари“ – качествена и модерна фурна за хляб и хлебни изделия, създадена от братята Пресиян и Теодор Петрови. Тя е често посещавана от млади хора с вкус към здравословната храна. И понеже пекарната официално поддържа модерните ценности за природосъобразен живот, според който разхищението на храна е недопустимо, фактът, че толкова много продукция е изхвърлена, се приема още по-яростно от техните клиенти.

Любителската снимка е пусната в ранните часове на 17 декември от Петър Петров. Коментарът към нея гласи:

„Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука, виждате ли това, не е ли е грях да се изхвърли на боклука при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове…...!!!“

Малко по-късно Фейсбук заличава снимката по сигнал, блокира потребителя, но скандалът не затихва. Снимката на „дизайнерския“ хляб започва своето шествие по профилите с над 1000 споделяния, като събира възмутени коментари с всяка своя поява.

„Съжалявам, че се намесвам. Причината може да е всякаква. Но, когато остане хляб в мойта фурна. 3-4 броя 1-2 в месеца. Аз имам практика да го оставям за едни редовни „клиенти“ а те са няколко скитника и няколко дами от чистота, който много му се радват и дори разчитат на него. Когато е повече 10 бр. винаги го носим в св. Петка (църквата) и там има дарителска кошница. Трябва само да е в пакетче. Другото, всички имаме приятели, роднини, съседи, нямало е да му се намръщат. Пак ви казвам, може да е имало и технологична грешка или замърсяване. Но тогава остават кучкарниците и приюти те за животни. Те никога не отказват? Въпрос на желание е, дали искаш да нахраниш гладния?“, пише Димитър Йолтов.

„Когато бях в Екс ан прованс, Франция, ми направи впечатление, че всички малки хлебарници, някъде около 17 часа, непродадения хляб от деня, го поставяха в чисти кесии и го оставяха пред магазина на специално за целта чисти дървени рафтове – споделя Мима Христова. –  За да го вземат нуждаещите се. Същото правеха и продавачите на зеленчуци на пазара около 12 часа през деня.“

„Тежък удар по Братята…..мнения ще има много, изказвания още повече. Вие сте на ход момчета, че отношението на народа ни към хляба е светиня. Може да хвърляме кучета и котки по кофите, да източваме масла по паркинги, да си затваряме очите за това какво се случва в супермаркетите вечер, но….с хляба е тежко. Затова ще трябва и тежко обяснение. Ииии….всички знаем колко е трудно да се дарява в България, да така е! Но пък е и много лесно да намираме решения, пред затворените очи на системата“, казва Димитър Николов.

Според много от реагиралите проблемът не е просто в това, че е изхвърлена храна. Хлябът е важен символ и хората реагират спонтанно и искрено, точно защото виждат насъщния си на боклука, когато по улиците има толкова много гладни.

 

 

Екипът на „Площад Славейков“ разговаря с Никола Дамянов, управител на пекарната. Според г-н Дамянов това не е обичайната им практика. За инцидента има конкретен виновник от екипа, който ще понесе сериозно наказание.

По-късно на страницата във фейсбук беше публикувано суховато официално изявление, в което се казваше, че 

"На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент - например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др.
За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула".

 

 

"Площад Славейков"