Докато столичани се събуждат всяка сутрин с данните от измервателните уреди за чистотата на въздуга в София, а общината слага филтри по комини и подменя печки, от Destructive Creation намериха бърз, евтин и ефикасен начин да... топлофицират ромския квартал "Факултета".

От групата, добила широка популярност с боядисването на паметника на съветската армия "в крак с времето", са кръстили новата си акция "Топли хора".

"Илюзия е, че ако жителите на София включително евродепутатите ни обвиняват кмета и най-бедните райони на София за мръсния въздух - той магически ще се изчисти. Докато гневни майки излизат на протести с противогази, жителите на "Красна поляня" веят с одеала и кърпи, а кандидат-кмета евродепутат националист Ангел Джамбазки го хващат пиян зад волана - ние направихме немислимото - влязохме във "Факултета" - и инсталирахме парно. Това е инициативата ни за намаляването на пушещите комини във "Факултета", пишат от Destructive.

И разказват как са се справили с "немислимата" задача:

"Инсталирахме котле на дърва с водна риза от OLX, прокарахме тръби и поставихме подарени от приятели радиатори. Така, само с този експеримент намаляваме комините с 10. Ако продължим инициативата е напълно реалистично да намалим комините на "Факултето" с десетки."

"А още по-ценното е приятелствата, които направихме и диалога, който създадохме с жителите на квартала. Трябва много обясняване, за да спрат да горят пластмаса, боклуци, гуми и кабели, но преди всяко излитане стюардесите обясняват как се поставя колана, така че обясняването не трябва да ни притеснява. Предлагаме ви да си говорим за християнски ценности не само покрай гей парадите", заявяват в заключение от арт групата. 

Това е акцията "Топли хора":