Издателският проект "Непознатото дете" от Е.Т.А. Хофман на издателство "Ентусиаст" и Фондация "Културни перспективи" е носителят на голямата награда "Златен лъв" за 2019 г. Статуетката бе присъдена от експертното жури на организираните от Асоциация "Българска книга" литературни награди. То е в състав проф. Кирил Гогов, проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, Федя Филкова и Веселина Райжекова.

Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, илюстрации и добро полиграфическо изпълнение, съобщиха от АКБ. 

"Непознатото дете" е музикална илюстрована книга, част от поредица "Музика в книга", а произведението на Е.Т. А. Хофман излиза за първи път на български език. Изданието, получило тазгодишната статуетка "Златен лъв",  синтезира няколко вида изкуство – литература, художествен превод, музика, изобразително изкуство, актьорско майсторство, с много добро полиграфическо изпълнение. В началото на декември бе и премиерата на едноименния спектакъл за деца на режисьора Диана Добрева в Столичния куклен театър. 

Изданието "Непознатото дете" от Е. Т. А. Хофман получи статуетката "Златен лъв" 2019, присъдена от експертното жури. (На снимката - Виктория Бисерова от "Ентусиаст" и Ина Кънчева от Фондация "Културни перспективи" преди да им бъде връчено отличието на експертното жури. 

Експертното жури на АКБ връчи грамоти на изданията „Лора, Яворов и аз. Спомени“ на издателство „Библиотека България“ - за оригинален дизайнерски проект и въвеждане в съвременна употреба на непубликуван в цялост архивен материал; „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар на издателство „Колибри” за комбинацията от превод, дизайн, типография и полиграфическо изпълнение; „Розата на Балканите“ от Иван Илчев на издателство „Колибри” за оригинален авторски принос към популярното представяне на българската история; „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски“ на издателство „Изток-Запад”, съобщиха още от Асоциацията.

Плакет "Златен лъв" - за юбилейните издания на романите на Хари Потър

Журналистическото жури на АКБ за тази година връчи плакета „Златен лъв” за издателски проект с обществена значимост и с широк медиен интерес на издателство „Егмонт” за юбилейните издания на романите за Хари Потър с художник Любен Зидаров - за майсторския и нетривиален подход към оформлението.

В същата категория с грамоти бяха удостоени издателство „Книгомания” за поредицата „Любимци на публиката” и книгата „Идеи без граници, 30 интервюта със световни артисти” от Даниел Ненчев; издателство „ICU”за сборника „Истории от 90-те” за пресъздаване на атмосферата на 90-те години на миналия век чрез истории на съвременници; издателство „Изток-Запад” за представянето на съвременния български литературовед проф. Никола Георгиев с тритомника, завършен с „Литературоведският Вавилон” през тази година.

Журналистическото жури този път имаше и Антинаграда - "удостоено" с нея е издателство „Византия” за „Под игото на съвременен български език” - за профанирането на българската литературна класика, съобщиха още от АКБ.