Премиерът Бойко Борисов отговори на предложението на Кирил Домусчиев държавата да отпусне пари за въвеждането в България на технологията VAR (ВАР) за видеоасистент на съдиите.

Босът на "Лудогорец" го отправи вчера след заседание на Изпълкома в оставка на БФС, на което бе взето решение да се сформира комисия за ВАР. Идеята е на Домусчиев, който дни по-рано се изказа остро срещу съдията Георги Кабаков, ръководил мача "Лудогорец" - "Черно море" (1:1).

Бизнесменът призова ВАР да влезе в елитната ни efbet Лига възможно най-скоро, за да може "футболът да възтържествува".

"Държавата е на всички хора. Нали затова се борихме за демокрация, така Бойко Борисов отговори на репортерски въпрос след форума за Западните Балкани. - Като кажеш държавата, това не са други хора. Това е твоята държава, твоите пари, твоите данъци... Въпросът е дали българските данъкоплатци са съгласни да дадат пари, от своите пари за футболните клубове? Защото президентите не желаят сами да си сложат ВАР, а искат да се наричат с гръмките думи президенти."

Идеята за ВАР в България не е нова, но досега президентът на БФС в оставка Борислав Михайлов я стопираше, тъй като по думите му е много скъпа, пък и българските стадиони не са подготвени за камерите, информационните табла и всичко останало, влизащо в оборудването за видеоасистента.

Според Михайлов само ВАР струва няколко милиона, отделно е подготовката на арените. Той прогнозираше минимум 2-3 години до внедряването на технологията.

В петък Домусчиев заяви, че след като правителството афиширало желание да помага на клубовете и някъде изградило осветление и терени, трябвало да осигури и парите за ВАР. А отборите да дадат минимални суми.