"Надявам се скоро Северна Македония, вече 30-и член на НАТО, да покаже разликата в развитието си и в същото време очаквам с повече разум останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС и НАТО, много внимателно да си премерват поведението и стъпките.

Разкрачената поза не е полезна за никого. Или в НАТО, или си извън НАТО. Или си в Европейския съюз, или не си."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на реч пред Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм. Събитието е организирано от Международния републикански институт на САЩ (IRI) и се подкрепя от Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ, в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи.

По думите му "всеки иска военен неутралитет и мощна банкова система, само че невинаги зависи от нас", давайки пример с позициите на държави като Швейцария, "но това са договорености след войните". 

Борисов подчерта важността на темата за интеграция на Западните Балкани към ЕС и НАТО и обяви, че вече има дата за среща на върха на ЕС по темата по време на предстоящото европредседателството на Хърватия. Припомни още, че България ще постави темата още два пъти през годината - първо на срещата на Берлинския процес, където участват освен водачите на страните от Балканите, и премиерът на Великобритания, и канцлерите на Германия, на Австрия, премиерът на Италия и др. 

"За нас като балканци е много важно да не оставим нито на европейците, нито на американците да загубят доверие с нас", каза премиерът. 

Борисов използва случая да рекламира и договореното с края на Йордания домакинство на София на среща от процеса "Акаба" - нещо, с което се похвали и по време на посещението си в САЩ. Тази среща ке е на 27 и 28 май в София. 

Говорейки за контраекстремизъм той подчерта важността на това службите и вътрешните министерства на отделните държави да работя заедно, бързо да обменят информация и за това да бъдат създадени условия. Сам си спомни времето, когато бе главен секретар на МВР и как бил работил със службите на други страни по операции. 

Сътрудничеството по думите му е важно и защото "няма малки, няма големи държави, няма такива, които да могат да кажат, че вътрешните им министерства и служби са готови да откликнат на всички предизвикателства".

Бойко Борисов дори заяви, че именно държавите, за чиито служби светът знае, че са най-подготвени "се издъниха най-много - от атентатите в САЩ, в Лондон, в Париж, в Брюксел и така нататък".

Подчерта и това, че в България "си живеем мирно и толерантно", когато става дума за религия, а за това заслуга имали почти всички партии в последните 30 години.

За инцидента с кола на НСО - да не се прави политика, може да се случи на всеки

Без да се прави политика от катастрофата с автомобил на НСО би трябвало, ако може, да се подобри дейността на службата, каза по-късно пред журналисти Борисов. 

„Службата си има принципал, има си ръководство. Това може да се случи на всеки. Може да се подобри дейността, но спокойно да се изговори от експерти. За съжаление на всеки може да се случи”, уточни премиерът. 

Той добави, че предпочита да не коментира темата с катастрофата, при която пострада 14-годишно момче, за да не звучи като упрек и заяждане със службата.

„Истински страдам за детето, другото може да се оправи”, уточни Борисов.

По думите на премиера трябва да се възпитава постоянно поведение на пътя, защото не може до всеки да има полицай. А мерките като видеонаблюдение са успешни, но са постфактум.