Пилотираната капсула "Старлайнър" на "Боинг" е готова за първия изпитателен полет към Международната космическа стания (МКС), но вместо човек, в нея ще има манекен на име Роузи, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изстрелването е насрочено за 20 декември с ракета "Атлас V" от Кейп Канаверал. Полетът ще приключи на 28 декември, като капсулата ще бъде спусната с парашути над Ню Мексико.

"Надяваме се на подранил коледен подарък тази година" - каза Фи Макалистър, директор в НАСА за космическите полети от частни компании.

Тестовият пилотиран полет на "Старлайнър" с трима астронавти ще е евентуално следващата година.
Компанията "Спейс Екс" също планира пилотиран полет за НАСА догодина. Компанията вече извърши изпитателен полет без екипаж през март.

НАСА възложи на двете частни компании през 2014 г. да разработят капсули за превоз на астронавти до и от МКС. Независимо коя от тях ще направи първия пилотиран полет, с него американски астронавти ще полетят от родна земя за първи път от девет години. След като совалките бяха изтеглени от употреба, НАСА разчита за превоз до МКС на руските кораби.