Смъртоносното изригване на вулкан на новозеландкия остров Уайт привлече вниманието към тълпите туристи, които всяка година се стичат към активни вулкани. Това се казва статия на Би Би Си, цитирана от БТА.

При толкова много активни вулкани на планетата, туристите търсят тръпката от Япония до ДР Конго.

Някои от тези вулкани са изригнали неотдавна, но въпреки това (или може би именно заради това) са сред най-желаните от клиентите.

"Да се приближиш до вулкан ти дава възможност да преживееш мощта на неспокойната Земя: дима, да видиш как се освобождава напрежението от крехката земна кора при сблъскването на тектоничните плочи", описва журналистът пътешественик Саймън Кадър. "Заедно с наградатаa обаче вървят и рисковете. Те могат да включват серен диоксид и други токсични вулканични газове, изхвърляне на различни материали от вулкана, потоци лава и евентуално предизвикани от тях горски пожари, свлачища, а за крайбрежните райони - вълни цунами", предупреждава той.

Ето кратко описание на някои от най-популярните и активни в близкото минало вулкани.

Индонезия

Неотдавнашното изригване на вулкана Агунг на остров Бали намери място в заглавията на медии по целия свят. То започна от 2017 година и все още продължава, но през първата година наложи затваряне на въздушното пространство и мащабни евакуации.

До този момент планината бе популярна дестинация за планинарски екскурзии сред гостите на острова.

Друг активен вулкан на Бали е Батур, който и до момента е любимо място за изкачвания по изгрев. Той изригна за последно през 2000 година, изхвърляйки пепел от няколко по-малки експлозии. Поток лава от него е наблюдаван за последен път през 1963 година.

Близо до Бали, на остров Ломбок, е Ринджани - един от най-активните вулкани в страната. Заради честите му изригвания достъпът до кратера понякога бива ограничаван, но въпреки това броят на туристите непрекъснато се увеличава.

Друг вулкан голяма туристическа атракция е Бромо на остров Ява, където посетителите могат да се приближат до стълба серен дим, излизащ от кратера.

Недалеч от него е Иджен, над който често се наблюдават облаци дим и който също е отворен за туристически посещения.

Италия

Етна, който се извисява над град Катания в Сицилия, е активен непрекъснато. Туристите обаче могат да се изкачват по него, като най-високата разрешена точка е на 2920 метра над морското равнище. Стотици го правят. Екип на Би Би Си и множество туристи пострадаха от леки наранявания през 2017 година, след като претърпяха инцидент при едно изригване.

Везувий, близо до Неапол, е сред най-известните вулкани в света, най-вече заради изригването от 79 година след новата ера.н.е., което заличава от лицето на земята римските градове Помпей, Херкулан, Оплонтис и Стабий. Над два милиона души посещават района около вулкана, макар че повечето от тях идват да разгледат руините на древните градове. Той не е изригвал от 1944 година.

Япония

Като една от страните в света с най-голяма сеизмична активност, Япония понася около 20 % от земетресенията с магнитуд над 6,0 на планетата. Там има и множество активни вулкани, а най-забележителният сред тях е Фуджи, недалеч от столицата Токио. Фуджи е изригвал за последно през 18 век и сега е по-скоро активно посещавана планина, отколкото активно димящ вулкан.

В Япония обаче има и доста действащи вулкани. Асама например изригна през 2015 година и е сред най-активните в страната. Кратерът е затворен за туристи, но по склоновете му има множество популярни планински пътеки.

Ширане е друг пример за лесно достъпен кратер, но планината остава опасна. През 2018 година един човек загина, а няколко бяха ранени от лавина, предизвикана от изригване.

В южната част на страната Асо изригна за последно през 2016 година. Кратерът може лесно да бъде достигнат с кола или въжена линия и е много популярна туристическа дестинация. Честата вулканична активност означава обаче, че понякога кратерът е недостъпен за туристи.

Най-голямото изригване в Япония през последните години бе на Онтаке, който се събуди без предупреждение през 2014 година, убивайки 63 души. Внезапното изригване бе описано "като гръм от ясно небе от жена", която държи малък хотел недалеч от върха. Планината беше любимо на мнозина място за преходи и нямаше сеизмична активност, която да предупреди властите за предстоящата трагедия.

Филипини

Майон е известен със симетричната си форма на "перфектен конус". Той е изригвал около 50 пъти от първото си регистрирано изригване през 1616 година. За последно бе активен през 2018 година. Около 1200 души губят живота си в изригване през 1814 година. Той е сред най-популярните туристически дестинации в страната и един туроператор го описва като "изживяване, което спира дъха ти, изпълнено с вълнуващи приключения и тръпката, че може да изригне във всеки момент".

На 15 юни 1991 година става второто най-голямо вулканично изригване за 20 век, когато вулканът Пинатубо убива около 800 души. Сега обаче много туристи се записват за обиколки из планината, рекламирани като "преживяване, каквото се случва веднъж в живота".

Исландия

Вулканите Ейяфятлайокутъл и Катла са популярни сред туристите. Ейяфятлайокутъл получи международна слава през 2010 година, когато изригна, изхвърляйки в небето вулканична пепел и наложи да бъде затворена голяма част от въздушното пространство над Европа.

Бенедикт Брагасон, туристически гид, развеждащ посетители до вулканите, обяснява, че обикновено туристите са силно въодушевени, когато се разказват истории за изригванията.

"Разказваме им страшни истории и те въпреки това искат да отидат. Тогава е дори още по-вълнуващо и хората ни се доверяват да се качим там и да не поставяме в опасност живота им", казва той.

Монсерат

Вулканът Суфриер Хил на карибския остров Монсерат се разбужда през 90-те години на миналия век, принуждавайки две трети от населението на острова да се евакуира.

Според Дейвид Лий от Montserrat Island Tours оттогава драматичното изригване се е превърнало в "примамка" за много посетители.

"Има хора, които идват от целия свят, за да видят това, което наричаме "съвременния Помпей". Това е много скорошно изригване и градът бе погребан", разказва екскурзоводът пред Би Би Си. "Невероятно е да можеш да отидеш до портите. Полицията те пуска да минеш през тях, придружават те по пътя, можеш малко да покараш наоколо и след това преминаваш през покрайнините на погребания град", описва той преживяването.

САЩ

Килауеа на остров Хавай е най-активният и лесно достъпен вулкан на света. Изкачванията във Вулканичния национален парк на Хаваите бяха забранени между май и септември 2018 година заради изригване.

Килауеа е все още активен вулкан и макар в момента да не изригва и досега има опасности, свързани с вулканичната дейност като да пропаднеш сред остри като бръсначи парчета втвърдена лава, разположени близо до места с концентрация на вулканични газове, които могат да предизвикат дихателни и сърдечни проблеми, скални ръбове, опасни пукнатини, дупки край пътеките, носена от вятъра пепел и други твърди частици, предупреждава "Лоунли планет".

ДР Конго

"Нешънъл джиографик" нарича Нирагонго "един от най-опасните вулкани на света".

Наричаме го генерал Нирагонго, разказва местен екскурзовод пред списанието, защото когато той дойде, всички се разбягват.

Въпреки това можете да се изкачите по склоновете му, тъй като местни туроператори правят всичко възможно да изстискат пари от дръзките пътешественици.