Платформата за видеосподеляне YouTube ще въвежда нови, по-строги правила за коментарите и клиповете си, съобщи Verge. 

Целта е да се намали практиката на тормоз и прикрити заплахи, обяснява вицепрезидентът на компанията Мат Халприн.

"Тормозът наранява нашата общност, като разколебава хората да споделят своето мнение и да контактуват помежду си. Многократно чуваме това от създателите на съдържание, включително тези, с които се срещахме при разработката на тези промени", обяснява той в изявление.

YouTube ще продължава да бъде отворена платформа за дискусии, но ще следи много по-строго тормоза и обидите, особено тези насочени към пол, раса или сексуална ориентация. Досега откровените заплахи или разкриването на лична информация бе забранено, но новата политика ще е да има и наказания за "косвени заплахи" и "токсични коментари". В добавка наказанията при повторно нарушаване на правилата ще стават по-сериозни.

Над 16 млн. коментара са премахнати заради тормоз само за последното тримесечие. От компанията, собственост на Google, твърдят, че прецизират алгоритмите си и модераторската си преценка, така че да правят ясна разлика между критичен или негативен коментар и такъв, който обижда, тормози или призовава към омраза.

В добавка YouTube разработва нова политика за детските видеа след ключово решение на американската Федерална търговска комисия, която наскоро постигна споразумение за 170 млн. долара с компанията заради злоупотреба и събиране на данните на деца, което нарушава Акта за защита на личните данни на децата онлайн (COPPA). Част от споразумението изисква компанията да разработи нова система за тези създатели на съдържание, които разработват видеа за подрастващи. Подобни видеа не могат да пускат реклами, насочени към децата, което ще доведе до спад на печалбите за тях.

Компанията обаче наскоро се оплака, че Федералната комисия по комуникации не е дефинирала добре какво точно е "съдържание за деца". А от комисията твърдят, че няма "отговор, който да събере всички възможности", но ако темата, езика и музиката на видеото могат да привличат деца, то може да се окаже, че се нарушава COPPA.

Противно на съобщения в медиите, няма промяна на правилата по отношение на видеа с компютърни игри с насилие, или на популярните в САЩ клипове с тестове на огнестрелни оръжия.