Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Алея на свободата „Сахаров“ бе открита пред Европарламента в Брюксел.

Това стана навръх 10 декември – Деня на правата на човека. Целта е да се отдаде почит към техните защитници по света.

Алеята бе открита от председателя на Европарламента Давид-Мария Сасоли и венецуелския опозиционер Лорент Сале – един от активистите на демократичната опозиция в латиноамериканската страна, удостоени с наградата „Сахаров“ за 2017 г.

Алеята се състои от 43 плочки, поставени край сградата „Алтиеро Спинели“ на ЕП. На тях са изписани имената на лауреатите на наградата, за свобода на мисълта, присъждана от Парламента от 1988 г. насам. Първият й носител е Нелсън Мандела, а тазгодишният – осъденият на доживотен затвор китайски дисидент Илхам Тохти, защитник на правата на уйгурите. Призът ще бъде връчен на съпругата на Тохти на 18 декември.

„Самото съществуване на Европейския парламент е причината сега да разговаряме тук“, сподели пред Клуб Z участвалият в откриването на Алея „Сахаров“ Лорент Сале.

Той е прекарал 4 години във венецуелски затвор. И е бил предаден на режима на Николас Мадуро от колумбийския президент Хуан Мануел Сантос през 2014 г. Активистът тогава е бил емигрант в Колумбия.

„Такава беше цената на подписа на Мадуро. Венецуела е сред "придружаващите" страни на мирното споразумение между правителството в Богота и партизаните марксисти, подписано две години по-късно, през 2016 г.“, коментира Сале.

Хуан Мануел Сантос, който предава опозиционера на режима нв Каракас, получава през 2016 г. Нобелова награда за мир.

„Аз не можах да получа наградата лично, тъй като бях в затвора. Но сега съм свободен. Миналата година лауреат бе Олег Сенцов (украински активист, отвлечен в Русия от анексирания Крим и осъден на 20 г. затвор – б.р.). Той също беше в затвора, но наскоро го пуснаха. Сега същото се случва и с Илхам Тохти. След като аз и Сенцов бяхме пуснати, убеден съм, че същото ще се случи и с нашия китайски брат“, завърши Лорент Сале.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.