Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Окръжният съд в Пазарджик раздаде 14 присъди по делото срещу пазарджишките имами, предаде Нова телевизия. Лидерът им Ахмед Муса получи близо 9 години затвор за проповядване на религиозна омраза и идеите на ИДИЛ.

С различни срокове за лишаване от свобода се сдобиха и останалите 13 подсъдими.

Ахмед Муса получи най-тежката присъда - 7 години и половина затвор. Съдът му даде още една година, тъй като го смята за обществено опасен. Освен за проповядване на религиозна омраза, Ахмед беше признат за виновен и за  разпространяване идеите на ИДИЛ чрез проповеди в частната джамия в Пазарджик.

„Чрез слово в джамията Абу Бекир и посредством проповеди в интернет, чрез снимка на фона на знамето на ИДИЛ е пропагандирал война”, заяви Кристина Пунтева, съдия в Окръжен съд - Пазарджик.

Сега Ахмед Муса ще излежи в затвора и тригодишната си условна присъда от 2004 година, наложената му тогава отново за налагане на верска нетърпимост. Трябва да плати и глоба от 9500 лева.

„Това е наказание, което е почти равносилно на наказание за умишлено убийство. Така че коментарите оставам за вас”, каза Елвира Панкова, адвокат на Ахмед Муса.

Единствената жена сред 14-те подсъдими - Александрина Ангелова, получи условна присъда. В продължение на две годин и половина всеки ден тя ще посещава пробационната служба.

„Няма да коментирам. Нито един от нас не е виновен, нито Ахмед Муса, нито останалите 13”, каза тя.

„Аз се учудвам защо пробация, все пак тя е жена”, коментира адвокатът на подсъдимата - Александър Попчев.

Останалите поддръжници от групата на Ахмед получиха ефектини присъди между две и три години и половина затвор. Както и глоби между 6 и 7 хиляди лева.

„Как да го приемам? Ненормално. Заради религията ме съдят и заради религията ми дават три години и шест месеца”, коментира подсъдимият Орхан Бързак.

„Няма нищо наяве, някакви факти, които да сочат, че ние сме престъпници или че сме направили нещо нередно”, каза подсъдимият Ангел Симов.

„Притеснително е, защото както казах България е демократична държава. Никой не може да бъде принуждаван да изповяда нещо, в което той не вярва”, заяви Васил Малинов - окръжният прокурор на Пазарджик.

Според държавното обвинение присъдите са справедливи.

„Мисля, че тази присъда, която беше постановена, ще има един превантивен ефект”, каза още Малинов.

Подсъдимите трябва да платят и близо 40 000 лева разноски по делото.

Коментари

Колко лесно и без задръжки осъдените подменят думите!?

Те са осъдени на за изповядване, а за проповядване на човеконенавистническа религия. Проповеди е имало дори в интернет, което показва, че целта е била по-скоростно разпространение на гореспоменатата религия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.