"Хората във Вашингтон още говорят за срещата ви с американския президент Доналд Тръмп. Изглежда много сте ги впечатлили."

Думите са на заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър и са адресирани към премиера Бойко Борисов, съобщава пресцентърът на Министерския съвет. 

Изречени са в София - на среща на Борисов с експерти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ, за което още при визитата на Борисов в Съединените щати бе съобщено, че ще дойдат у нас, за да се запознаят с енергетиката ни в контекста и на проекта АЕЦ "Белене". На разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления", е добавил още Гензър, става ясно от правителственото съобщение.

"Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот

Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години", цитиран е и Борисов.

Изтъкнал още, че сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

В хода на вчерашния ден енергийните експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ "Белене". Петкова пък им представи техническите параметри на проекта за новата атомна централа.

През следващите дни американските експерти ще посетят и ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". 

През август стана подадените заявления на кандидати за стратегически инвеститор в строежа на АЕЦ "Белене" са седем на брой. Две компании, сред които американската "Дженерал електрик", искат да участват в доставката на оборудване и други четири са кандидатите, които имат интерес да купуват ток или да участват като миноритарен собственик в бъдещата атомна централа, ако тя бъде построена.