Точно 15 от общо 833 проверени кандидати за общински съветници на местния вот през октомври 2019 в област Благоевград се оказаха с досие от Държавна сигурност, показа проверката на комисията по досиетата.

Едва трима от тях обаче успяха да получат мандат в общините, в които се явиха на избори. Един от тях е добре известният бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев. Преди години той управляваше от ДПС, след това беше и депутат, а принадлежността му към тоталитарните служби е добре известна. До 2023 г. той ще е общински съветник от местна коалиция в Гърмен. 

ГЕРБ също се класира с действащ общински съветник, работил за Държавна сигурност. Това е представителят на партията в Разлог Георги Крънчев. Бил е агент, а не щатен сътрудник, досието му е унищожено през 1990 г. - веднага след падането на комунистическия режим на Тодор Живков. От ГЕРБ са имали още един кандидат-съветник с досие - в Саточва - но той не е успял на местния вот, показа още справката на Клуб Z след избраните. 

Третият успешен кандидат с досие на изборите тази есен е от АБВ в коалиция - в община Гоце Делчев. Името му е  Константин Гулев, като и той вече е обявяван от комисията по досиетата - като кандидат на местни избори през 2011 и 2015 г. 

Останалите 12 кандидати с агентурно минало са от различни партии, като закономерно най-много са от БСП за България - петима. Никой от тях обаче не стана общински съветник на 27 октомври. Сред имената има още един представител на ГЕРБ, както и на друга дясна партия, която на миналия вот на места бе коалиционен партньор на ГЕРБ - СДС. 

Тепърва комисията по досиетата ще обявява имената на кандидат-общинарите с минало в тоталитарните служби в останалите области в страната. По закон проверката би трябвало да се прави преди провеждането на изборите - с регистрирането на кандидатските листи на партиите. Особено на местни и парламентарни избори този член от нормативния акт обаче е практически неприложим - защото комисията няма административния капацитет да обработи данните на хиляди претенденти във всички 265 общини в страната. Или в 31 избирателни района - ако вотът е за Народно събрание. 

Законът за досиетата позволява на партиите и коалициите да поискат предварителна проверка на хората, които смятат да участват в избори от листите им. Много рядко обаче те се възползват от тази опция в годините, показва практиката. Въпреки че целта на разпоредбата е гражданите да могат да взимат информирано решение дали биха подкрепили един или друг кандидат - в случай, че смятат  работата на тоталитарните служби като петно в нечия биография. 

Преди местните избори на 27 октомври и съответно балотажа за избор на кметове седмица по-късно комисията по досиетата успя да провери и огласи претендентите за кметове с досиета от ДС в цялата страна.