Името на гражданския проект на бившия омбудсман Мая Манолова е "Изправи се.БГ", регистрацията му ще е като юридическо лице с идеална цел в обществена полза и няма да прераства в партиен проект. Това обяви самата Манолова, която представи инициативата си, заедно с част от сподвижниците си. Сред тях са повечето хора от изборната й кампания за кмет на София - Никола Вапцаров, който оглавяваше инициативния й комитет, певицата Кристина Димитрова, режисьорът Борис Панкин, световният шампион по стрелба Таню Киряков, финансистър Бисер Манолов, хора от арттистичните среди и от различни граждански организации. В понеделник пък ще бъдат обявени и колективните членове на организацията - браншови организации, синдикат, още граждански обединения. 

В учредителната декларация на гражданската платформа пише, че целите й са да осигури защитата на гражданските права, базисните демократични ценности, както и подкрепа за решаване на проблемите на хората. Сферите на работа, изброени в документа, са 9  - право на достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, подкрепа за малкия, средния и семейния бизнес, съдебна реформа и върховенство на правото, борба с корупцията, правото на справедлива социална система, достъпни здравни грижи и адекватно образование, свобода на словото, право на честна изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и срещу презастрояването.

"Ние сме граждани и от нас се очаква да не мълчим, да не оставяме партиите, органите и сателитите на властта да говорят от наше име  и да вземат решения вместо и въпреки нас.

Гражданският натиск е последната надежда за коректив и възстановяване на справедливостта", заяви Манолова.

"Изправи се.БГ" ще организира приемни за граждани в цялата страна, ще изработи и дигитална платформа за граждански натиск, в която ще могат да се подават сигнали. Финансирането ще е чрез дарения, е и учредителите и членовете на обединението помагат със свои средства, обясни бившият омбудсман, която вече работи като адвокат, каквато е професията й. Не парите, а общите каузи правели подобни проекти успешни, заяви Манолова.

"Не се съмнявам в силата на гражданското общество. Не се съмнявам в екипа си - хора, които не се огънаха в тежката изборна кампания. С политика не трябва да се занимават само партиите, а и гражданите - честността на изборите, съдебната систева, здравеопазването - това са политически проблеми, които пряко засягат гражданите. Затова и гражданите трябва да се изплавят и да ги решават", декларира тя. 

Някои от учредителите също взеха думата, като Борис Панкин сравни новото сдружение с витамин C - ще усилва имунната система и съпротивителните сили на гражданското общество.