Има случаи, при които лица, съпричастни към терористични организации, са се опитали да влязат в страната ни в контекста на бежанската вълна, коментира днес председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти.

Той поясни, че след като бъдат установени такива случаи, съответните лица се изолират мигновено и при отделни случаи се екстрадират.

Писанчев отказа да уточни колко са случаите, но допълни, че в Агенцията няма информация, че това са хора, свързани с Ислямска държава.

ДАНС работи с МВР, водят се разследвания и се предприемат съответните мерки, когато е установен такъв случай, каза Писанчев и отбеляза, че институциите ни имат много добро взаимодействие с чуждите служби. "Бъдете уверени, че работим добре", зарече се председателят на ДАНС.

На въпрос на журналисти дали хората, за които говори, са от Афганистан или Сирия, откъдето идват най-големите потоци  бежанци, той отговори, че има от различни държави, но главно от тези дестинации.

България напоследък се оказа между две огнища на напрежение и ние трябва много сериозно да помислим каква ни е стратегията като държава в тази посока, защото ние се оказваме на практика фронтова държава, каза председателят на ДАНС.

Той още веднъж успокои, че няма заплаха за националната сигурност на България.