Президентът на САЩ традиционно завърши днес срещата на върха по случай 70-годишнината на НАТО със скандално изявление по адрес на съюзник. Този път мишената беше министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо, когото Тръмп нарече публично "двуличник", преди да отмени планираната си финална пресконференция.

Повод стана плъзнал в интернет запис от камера на снощния прием в Бъкингамския дворец, която е уловила как група държавни лидери от НАТО весело обсъждат Тръмп в негово отстъствие.

Компанията включва Трюдо, френския президент Еманюел Макрон, британския премиер Борис Джонсън, холандския премиер Марк Рюте и британската принцеса Ан, дъщеря на кралица Елизабет II.

На записа Джонсън пита Макрон: 

- Затова ли закъсняваш? 

Трюдо отговаря вместо Макрон:  

- Закъснява, защото дава 40-минутна пресконференция. 

Той вероятно има предвид вчерашната непланирана съвместна пресконференция на Тръмп и Макрон, на която френският президент се наложи да даде обстоен отговор на провокативен въпрос на американския си колега за обратното приемане в Европа на пленени в Сирия джихадисти от групировката "Ислямска държава".

Както на предишната среща на върха и този път Тръмп пренебрегна протокола и използва публичните прояви със съюзнически лидери, за да отговаря на въпроси на медии. По повод на продължилата 40 минути непланирана пресконференция на Тръмп, Трюдо с усмивка казва:

- Да бяхте видели как ченетата на екипа му увиснаха до пода.

Името на Тръмп не се споменава в разговора.

Канадската телевизия СВС публикува онлайн кадрите от приема, които отчетоха повече от 4 милиона гледания.

Тръмп заяви по-късно днес, че Трюдо е лицемерен, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Той е двуличник", каза Тръмп в отговор на въпрос за изказването на Трюдо по негов адрес.

"Намирам го за много приятен човек, но истината е, че му казах директно, че не плаща два процента (за отбрана) и виждам, че не е много радостен по този повод. Той не плаща два процента, а трябва да плаща два процента. Канада има пари", каза Тръмп за Трюдо във връзка с разходите за отбрана на страните от НАТО.

Тези разходи според американския президент трябва а бъдат поне 2 на сто от БВП.  Всички съюзници трябва да достигнат това ниво през 2024 г. съгласно решение на срещата на върпа на НАТО в Уелс през 2014 година.

"Вчера имахме страхотна среща с президента (Тръмп)", коментира по-късно пред репортери Трюдо. 

"Снощи направих препратка към факта, че преди срещата ми с президента Тръмп имаше непланирана пресконференция. Бях щастлив да участвам в нея, но със сигурност беше забележително", добави той, попитан дали се е извинил на Тръмп за коментара.

„Всички бяхме изненадани и мисля, че сме доволни, че научихме, че следващата среща на Г-7 ще бъде Кемп Дейвид (резиденция на американския президент - б.р.), мисля, че и това беше непланирано съобщение ... Мисля, че всеки различен лидер има екипи, на които от време на време челюстите им увисват при непланирани изненади - като самия видеоклип например“, каза Трюдо.

Тръмп отмени по-късно днес заключителната си пресконференция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той заяви, че ще разговаря с още няколко лидери и ще се прибере във Вашингтон по-рано от планираното.

Американският президент изтъкна, че вчера и днес вече детайлно е отговорил на въпроси от журналисти.

Ако Тръмп беше дал заключителната си пресконференция, имаше възможност да му бъдат задавани въпроси във връзка с разследването за импийчмънт, което продължава в комисията по правни въпроси на долната камара на Конгреса, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес държавните и правителствените ръководители от НАТО се срещнаха в Уотфорд край Лондон, за да отбележат 70-годишнината от военния съюз  и да се опитат да разрешат противоречията си по разходите за отбрана, стратегическото ръководство на алианса и военните действия на Турция в Северна Сирия, отбелязва АП.