Въпреки яростните нападки от американския си колега Доналд Тръмп днес, френският президент Еманюел Макрон не се отказа от диагнозата за "мозъчната смърт" на НАТО и продължи да призовава за нов диалог на западния алианс с Русия.

"Поддържам това изявление", каза Макрон, цитиран от АФП, на съвместна пресконференция с Тръмп в Лондон, където тази вечер 29-те съюзници отбелязват 70-годишнина на отбранителния пакт със среща на върха, която продължава и утре.

По-рано днес Тръмп, който преди година наричаше НАТО "остаряла" и заплашваше да изтегли САЩ от нея, обяви определението на Макрон за "много обидно", "много неуважително" и "много опасно".

Говорейки пред журналисти рамо до рамо с Тръмп, Макрон настоя, че НАТО трябва да бъде ясна за коренните си цели, предаде Ройтерс. В очевидна критика към Турция, която беше обвинил, че работи със съюзници на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, Макрон каза, че алиансът днес дори не може да намери съгласие по обща дефиниция за тероризъм.

Лидерите на Канада и Холандия прибавиха подкрепата си към германо-френско предложение за реформа на НАТО, предаде още Ройтерс. 

Макрон призова за стратегически диалог с Русия при условие, че бъде постигнат напредък в уреждането на кризата между нея и Украйна.

Пререкание за "Ислямска държава"

Все по-обтегнатите отношения между президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон бяха забележими, докато двамата обсъждаха темата за бойците от "Ислямска държава" в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп подчерта, че много от бойците на "Ислямска държава", задържани в Близкия изток, произхождат от Франция, Германия и Великобритания.

"Искате ли няколко симпатични бойци на "Ислямска държава"? Мога да ви ги дам", обърна се президентът на САЩ към френския си колега.

Макрон изглежда не оцени хумора, отбелязва АП.

Френският президент заяви, че разглежда поотделно всеки отделен случай на произхождащи от Франция чуждестранни бойци на "Ислямска държава" и е приел обратно някои от тях.

Няколко французи, заподозрени в принадлежност към джихадистката организация, ще се върнат във Франция на 9 декември, припомня АП.

Проблем номер едно обаче не са чужденците, били се за "Ислямска държава", а довършването на войната срещу организацията, подчерта Макрон.

Тръмп заяви, че отговорът на френския президент е "едно от най-великите избягвания на въпроса", които е чувал.

"Затова той е велик политик, защото това беше едно от най-великите избягвания на въпроса, което някога съм чувал и това е окей", каза Тръмп.

По-рано днес той повтори познатите си вече критики към съюзниците, че отделят много малко пари за отбрана в сравнение със САЩ и че това е несправедливо. В същото време той обяви, че е "станал фен на НАТО", защото все пак членките му са увеличила отбранителните си бюджети с общо $130 млрд. 

В опит да успокоята Тръмп Европа, Турция и Канада ще обещаят $400 млрд. военни разходи до 2024 г. и ще подкрепят намаляването на дела на САЩ в издръжката на НАТО на 16 от 22 процента предаде Ройтерс.

Агенцията отбеляза още, че съюзниците ще одобрят нова стратегия за наблюдение на нарастващата военна активност на Китай и ще обявят космическото пространство като арена на военни действия заедно с въздуха, сушата, моретата и киберпространството. Очаква се те да излязат и с декларация, осъждаща анексията на Крим от Русия.

Без да дава подробности, Тръмп каза, че смята, че Русия иска споразумения по контрола върху въоръженията и по ядрените въпроси и че той би желал да включи и Китай в такива споразумения.

За Русия - без наивност

Макрон призова за стратегически диалог без наивност с Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Трябва да инициираме диалог без наивност с Русия, за да намалим конфликтността" с Москва, изтъкна той на съвместната пресконференция с Тръмп.

Френският лидер заяви, че е необходимо създаването на нов договор за ядрените оръжия със среден обсег.

"Франция, Германия и другите европейски страни са застрашени сега от нови руски ракети. Не бива да демонстрираме никаква наивност по отношение на Русия, но не мисля, че статуквото е най-доброто решение", подчерта той.

Макрон изброи и определени предварителни условия за подобен диалог.

"Нужен е напредък по въпроса с конфликта между Русия и Украйна", каза президентът на Франция. Среща в Нормандския формат между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия е предвидена за 9 декември, отбелязва Франс прес.

Според Макрон е необходимо изготвянето на дневен ред между европейските държави и с останалите съюзници от НАТО, за да бъдат дефинирани общите заплахи. Най-голямата заплаха е международният тероризъм и тероризмът на групировката "Ислямска държава", заяви той.

"Положението с ядрените оръжия не е добро. Сложихме край на Договора за ракетите със среден обсег, защото насрещната страна (Русия) не го спазваше, но тя иска да сключи договор и ние също го искаме", каза Тръмп.

Той изрази оптимизъм за решаването на конфликта между Русия и Украйна.

"Мисля, че срещите с Русия и Украйна са много важни. Възможно е да бъде постигнат сериозен прогрес" на тези срещи. "Нужен им е мир, защото се бият от доста дълго време. Мисля, че има големи шансове това да стане", изтъкна американският лидер.