Парламентът избра Деница Сачева за социален министър. 114 депутати бяха "за", 106 "против", 3-ма се въздържаха.

Поредната рокада във властта е симптом за блокаж на управленски системи, а с Деница Сачева джендър идеологията отново се връща на политическото поле. Това заяви зам.-шефът на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев по време на дебата, който бе дълъг и разгорещен.

"Днес обсъждаме отстраняването на един и назначаването на друг социален министър. Поредната рокада във властта за вас е традиция, но за нас е сериозен симптом за блокаж за управленски системи.

Всички знаем кои са проблемите в социалната система - разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсии под прага на бедността и провалът на деинституционализацията. Смяната на министър подсказва криза", каза Стойнев.

Той изтъкна, че ГЕРБ за три мандата - "вярно, все непълни" - не е провела нито една успешна реформа и е разбила цели системи.

"Административната система я напълнихте с партийно лоялни некадърници, но се провалихте в електронното правителство", изтъкна още Стойнев.

И допълни:

"Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и "Под игото". Тук ще изберем и министър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие. Т. е. вие сте съгласни с подобна характеристика, уважаеми патриоти" (той намеква за атаките срещу Сачева за учебни помагала, когто бе зам. министър на образованието, б.р.).

Според Стойнев Бисер Петков е бил едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ

"Беше по-диалогичен с хората, отколкото с факторите в системата. Това беше неговата системна грешка", смята Стойнев.

Според него кариерата на Деница Сачева е белязана с някои скандали, свързани с така наречената джендър идеология.

"Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави? Кой ще контролира това, след като мнозинството в парламента няма характер и смелост? Джендър идеологията отново се връща на политическото поле", каза Стойнев.

Колегата му Георги Гьоков заяви, че Сачева е била горещ защитник на Истанбулската конвенция.

"За оставката на социалния министър винаги има поводи и достатъчно критична маса. Не ме изненадва оставката на министъра на труда и социалната политика, а че цялото правителство не си подава оставка. Икономическата и особено социалната политика на това правителство е катастрофална за държавата", заяви още Гьоков.

Той допълни, че БСП няма да подкрепи смяната на министри, защото и "най-големия експерт да сложите, при тази политика, която водите, няма бъдеще за българския народ".

Хасан Адемов (ДПС) пък попита кой от проблемите в социалната политика решава тази кадрова промяна. Той изтъкна, че Бисер Петков е човек със сериозна експертиза. И че забавените реформи не са били по вина на Петков.

"Министър Петков говореше на експертен език. Неслучайно неговите колеги не искали да работят с него, както каза премиерът. Най-вероятно не са разбирали неговия език", каза Адемов.

И заяви, че ДПС също няма да подкрепи Сачева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че има чувството, че присъства на "избор на папа".

"Защо е тази истерия, този негативизъм, това отрицание?! Не му вменявайте възможност да извършва вселенски злодейства като Дарт Вейдър", каза Симеонов.

И допълни, че е нормално ГЕРБ да предложи представител, тъй като това е тяхна позиция според коалиционното споразумение. Симеонов каза, че не е следил изказванията на Сачева в миналото, но заяви, че тя ще спазва управленската програма.

"Никакви залитания няма да има", заяви Симеонов.

И заяви, че "патриотите са държавноотговорна политическа сила". Симеонов изтъкна, че в края на 90-те години само патриотите са говорили за патриотизъм, докато сега всички партии са патриоти "включително и ДПС". Симеонов изтъкна, че Сачева е дъщеря на проф. Евгений Сачев - автор на книгата "Българите са в основата на човешката цивилизация". И според него с такъв баща тя няма как да не е патриот.

В отговор на реплики от БСП, че Сачева е "протеже на Иван Костов", Симеонов заяви:

"За протеже на Иван Костов може да бъде определена и Корнелия Нинова."

На това самата Нинова отговори, че за подобна реплика е осъдила Бойко Борисов. Според нея ГЕРБ сменя министрите като "носни кърпи", за да се потуши напрежението. Проблемът не бил в кадрите, а в системата и в сбъркания модел.

Милена Дамянова (ГЕРБ) заяви, че не знае за никакви промени в учебните програми, въведени от Сачева. И обясни, че това няма как да стане според процедурата, с която се пишат учебниците.

Според Искрен Веселинов (ВМРО) пирамидата на социалното подпомагане е сбъркана и води до етнически привилегии. Той заяви, че концепцията за циганизацията трябва да бъде приета, защото "тази циганизация е опасна за държавата". Добави, че благодарение на патриотите в учебниците се изчистват "соросидните митологеми" и "османското присъствие" вече е преодолян проблем.

Филип Попов припомни на Сачева изказвания, че "ГЕРБ управлява със страх и репресии". И я попита дали държи още на тези си думи.

От "Воля" обявиха, че няма да подкрепят Сачева, защото тя е спомагала за налагането на джендър идеологията в българските училища.

В края на дебата Сачева също взе думата:

"Изтъкнатите тук информациии са основно събирани в интернет търсачки. Анкетата (за джендър идеологията в училищата - б.р.) е въведена по времето на министър от БСП. ГЕРБ отмени тази анкета.

Полът се определя биологично.

За Истанбулската конвенция има решения на Конституционния съд - няма какво да се коментира. Аз съм против насилието, особено насилието срещу жени и деца и съм за традиционното семейство между мъж и жена.

Интервюто (в което говори, че ГЕРБ управлява чрез страх - б. р.) е част от предизборна кампания през 2013 г., отнася се до конкретни казуси и няма отношение към това, което се случва днес. Това, че работя с ГЕРБ означава, че приемам политиките, които партията провежда. Ако вие отричате възможността на човек да се развива, не бих се учудила."