Северна Корея празнува завършването на магнум опуса на Ким Чен Ун - града Самджийон, построен в полите на свещената планина Пектусан, откъдето се смята, че е произлязла управляващата династия. Държавната медия го определи за "социалистическа утопия" и "олицетворението на модерната цивилизация", предаде Ройтерс.

 

 

По този случай бе организиран голям празник с фойерверки, споделя севернокорейската агенция. Местен вестник публикува снимки, на които Ким с усмивка на лице отрязва лентичката на официалната церемония.

В "социалистическата утопия" Самджийон са построени апартаменти, хотели, ски курорт и търговски, културни и лечебни заведения, допълва медията. Твърди се, че в града могат да живеят 4000 фамилии и че разполага с 380 жилищни и индустриални сгради, простиращи се на "стотици хектара".

Градът е сред най-големите икономически инициативи на Ким, но строежът бе забавен заради недостига на суровини поради наложените срещу Пхенян международни санкции заради ядрената програма на Ким.

Забавянето на строежа на Самджийон провокира режима на Ким да мобилизира бригади от младежи, мярка която дисиденти и борци за правата на човека определят за "робски труд". Работниците получават лоша храна, не вземат пари и са принуждавани да работят повече от 12 часа на ден в период от 10 години.

Така им се увеличава шансът да бъдат приети в университет или да се присъединят към Работническата партия.

Северна Корея заяви, че САЩ се опитват да протакат преговорите за ядрената програма заради президентските избори догодина и прикани Вашингтон да смекчи исканията си, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавната агенция КЦТА.

Във вторник КНДР предупреди, че САЩ разполагат със срок до края на 2019 г. да променят "враждебните си политики" и обяви, че от Вашингтон зависи какъв "коледен подарък" ще получи на Коледа.

Севернокорейският заместник външен министър по въпросите на САЩ Ри Те Сон обвини Вашингтон, че се опитва да печели време, вместо да прави отстъпки.

"Рекламираният от САЩ диалог по същество не е нищо повече от глупава уловка, целяща да държи КНДР обвързана с диалога и да я използва в интереса на политическата ситуация и изборите в САЩ", заяви той. "САЩ се стремят да печелят време в свой интерес и говорят за траен и съдържателен диалог, вместо да предприемат стъпки в отговор на приетите от КНДР мерки", добави Ри Те Сон и напомни, че в края на годината изтича срокът, който Пхенян даде на Вашингтон да изготви взаимно приемлив компромис за преговорите. "Всичко, което може да се направи сега, е избор на САЩ и само от САЩ зависи какъв коледен подарък ще изберат да получат", заяви севернокорейският заместник външен министър.

След като Северна Корея изпробва първата си междуконтинентална балистична ракета през юли 2017 г., лидерът й Ким Чен Ун нарече ракетата "подарък" за американците по случай националния им празник Четвърти юли, припомня Асошиейтед прес.