Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Крадци откраднаха медали и бижута от музея на Щази в Берлин, сред които и ордени на Маркс и Ленин, съобщи Би Би Си. Според директора на музея Йорг Дриселман отмъкнатите ценности са на стойност "няколко хиляди евро".

"Осем или девет ордени са откраднати", обяви той пред "Би Би Си", като добави, че някои от медалите са били реплики и затова "физическите щети от нахлуването може да струват повече от откраднатото".

Дриселман обясни, че също са прибрани чифт обици, пръстен с перла и скъпоценни камъни, златен пръстен и златен часовник.

Крадците са разбили приземен прозорец събота вечер, след като са се покатерили на покрива на съседна сграда и все още се издирват.

Част от музея е от бившия офис на шефа на Щази - Ерих Милке, която е запазена, след като демонстранти нахлуват в сградата през януари 1990 г.

Когато режима в Източна Германия пада в сградата в разположение на Щази са намерени множество ценни предмети, които са конфискувани от дисиденти. Дриселман изтъкна, че повечето от тях са върнати на собствениците, а останалите са поставени в музея.

В периода на Студената война Щази е продавала някои от конфискуваните бижута на Запад.

Дриселман обясни, че кражбата е траела около 15 минути и добави, че пазачите не са наблюдавали сградата през цялата вечер.

В Германия се разследва много по-мащабната кражба на бижута от музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден. На 25 ноември бяха отмъкнати диаманти на стойност над 1 милиард евро.

Полицията предлага 500 000 евро за информация, която би довела до залавянето на крадците.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.