Крадци откраднаха медали и бижута от музея на Щази в Берлин, сред които и ордени на Маркс и Ленин, съобщи Би Би Си. Според директора на музея Йорг Дриселман отмъкнатите ценности са на стойност "няколко хиляди евро".

"Осем или девет ордени са откраднати", обяви той пред "Би Би Си", като добави, че някои от медалите са били реплики и затова "физическите щети от нахлуването може да струват повече от откраднатото".

Дриселман обясни, че също са прибрани чифт обици, пръстен с перла и скъпоценни камъни, златен пръстен и златен часовник.

Крадците са разбили приземен прозорец събота вечер, след като са се покатерили на покрива на съседна сграда и все още се издирват.

Част от музея е от бившия офис на шефа на Щази - Ерих Милке, която е запазена, след като демонстранти нахлуват в сградата през януари 1990 г.

Когато режима в Източна Германия пада в сградата в разположение на Щази са намерени множество ценни предмети, които са конфискувани от дисиденти. Дриселман изтъкна, че повечето от тях са върнати на собствениците, а останалите са поставени в музея.

В периода на Студената война Щази е продавала някои от конфискуваните бижута на Запад.

Дриселман обясни, че кражбата е траела около 15 минути и добави, че пазачите не са наблюдавали сградата през цялата вечер.

В Германия се разследва много по-мащабната кражба на бижута от музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден. На 25 ноември бяха отмъкнати диаманти на стойност над 1 милиард евро.

Полицията предлага 500 000 евро за информация, която би довела до залавянето на крадците.