Судан прие декрет, който разпуска партията на сваления бивш президент Омар ал Башир, предаде Би Би Си.

Башир завзе властта с преврат през 1989 г. и управлява почти три десетилетия, докато не бъде свален от военните под натиска на протестно движение през април.

Преходните власти на страната също отмениха закон за обществения ред, който установяваше надзор над поведението на жените.

И двете мерки отговориха на ключовите искания на протестното движение против режима на Башир.

Понастоящем Судан се ръководи от съвместен военен и граждански съвет, както и от кабинет, ръководен от цивилни, начело с премиера Абдала Хамдок.

Разпускането на партията Национален конгрес на Башир (National Congress Party) означава, че властите могат да изземaт нейните активи. Това ще направи комитет сформиран с декрета.

В него се казва също, че "на нито един от символите на режима или на партията няма да бъде разрешено да участва в политическа дейност в продължение на 10 години".

Говорител на Асоциацията на професионалистите в Судан, протестната група, която свали Башир, заяви пред Би Би Си, че това е "исторически момент".

"Това е момент на облекчение, тъй като всеки човек в Судан е засегнат по някакъв или друг начин от този режим отрицателно", заяви говорителят Самахир Мубарак.

Законът за обществения ред, който силно ограничи правата на жените в Судан, също беше отменен.

Въз основа на особено сурови тълкувания на ислямското право, шериата, жените подлежаха на арест, ако посещват частни партита или носят панталони.

Би Би Си цитира правозащитници, че всяка година хиляди жени са били арестувани и подстригвани за неприличие.

Жените бяха начело на движението, което свали г-н Башир.