Дванадесет държави от ЕС, сред които Ирландия, Малта, Кипът и Австрия, блокираха предложението за ново правило, което би принудило многонационалните компании да разкриват колко печалба генерират на континента и колко данък данък плащат във всяка една от 28-те страни, съобщава "Гардиън".

Директивата беше създадена и така написана, че да изясни как точно най-големите компании в света - като Apple, Facebook и Google - успяват да избегнат плащането на данъци в общ размер на над 500 млрд. долара годишно. Основно схемата се прави като се прехвърлят печалби от Великобритания, Франция и Германия, към страни с нулев или минимален данък, като Ирландия, Люксембург и Малта. 

Очаквано - тези три държави са сред блокиращите директивата. Другите са Кипър, Латвия, Словения, Естония, Австрия, Чехия, Унгария и Хърватия. 

Най-големият лобист на отпадането на идеята обаче си остава Ирландия. Страната е един от най-големите бенефициенти на действащите правила. Ирландия е домакин на множество корпоративни офиси, които събират приходи и печалби, генерирани от много мултинационални компании от целия ЕС. Дъблин позволява на глобалните технологични компании да плащат корпоративен данък в размер на едва 6,25%. Само за сравнение - във Великобритания то е 19%.

Само преди няколко седмици пък ирландската агенция, отговаряща за данъците, съобщи, че икономиката на страната може да се срине, ако приеме участието в някакъв вид глобално ограничаване на избягването на данъци. 

Вчера ирландският фискален консултативен съвет предупреди, че икономиката на страната е станала толкова зависима от данъци, плащани от точно тези мултинационални компании, че половината от всички корпоративни данъци, платени в страната, идват само от 10 световни компании. Фирмите не бяха назовани, но повечето експерти смятат, че става дума за американските технологични гиганти - Apple, Facebook, Microsoft, Dell, Google и Oracle.

Франция, Испания и Холандия подкрепиха предложението. За разлика от тях - Германия се въздържа. Интересен е случаят с Швеция. Страната гласува против, само защото правителството в Стокхолм се опасява, че директивата може по-скоро да намали по-високите им стандарти за прозрачност. 

Един от най-големите радатели за приемането на директивата - Обединеното кралство, въобще не гласува. Действията на Лондон бяха оправдани от министерството на финансите с предстоящите избори и неизвестността около Брекзит. 

Тригодишната битка е загубена

Европейската комисия реши да работи по създаването на законодателство срещу избягването на плащане на данъци от големите компании, след скандала "Панама Пейпърс". Според основната идея на предложението, то би трябвало да направи отчитането по отделни страни задължително за компании с годишен оборот над 750 млн. лв. 

"Безобразие е, че страните членки отново поставиха интересите на големия бизнесит над тези на гражданите. Навсякъде в ЕС виждаме, че обществеността е недоволна от мултинационални компании, като Starbucks и Amazon, които крият данъка, който плащат в държавите, в коо работят. Националните правителства на практика просто са отказали на хората достъп до тази информация", казва пред изданието Елена Гайта, висш служител по политиката в Transparency International.