Решението на Конституционния съд да обяви текстовете на Истанбулската конвенция за противоконституционни е мотивирало част от българските евродепутати да се "въздържат" при гласуването на документа в Европейския парламент. Това показа проверка на Клуб Z. 

Така, въпреки коментара на евродепутата Радан Кънев през януари 2018 г. – „не ме плаши джендърът“, както и признанието на премиера Бойко Борисов, че "го срам" от отказа на депутатите на ГЕРБ да подкрепят конвенцията, само двамата евродепутати на ДПС гласуваха „за“ нейната ратификация. Въздържа се дори и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който беше сред основните защитници на документа в България.

„По принцип никога не съм бил заклет привърженик на Истанбулската конвенция, нито съм се афиширал като такъв.

Преди гласуването обсъдих въпроса с колеги. Две неща надделяха, за да се въздържа. Първо, след като Конституционният съд в дадена страна е решил нещо, няма как ЕС да го отмени. И, на второ място, дали пък концепцията целият ЕС да се присъедини към Конвенцията не надхвърля някак си правомощията на самия Съюз?“, аргументира позицията си пред Клуб Z Радан Кънев (ЕНП). 

През февруари 2018 г. Радан Кънев участва в дискусия, посветена на конвенцията, където заяви:

"Не ме плаши джендърът. Не ме плаши и прочутият израз за нестереотипните роли на пола, който всички разбират като гей бракове или не знам какво, а той значи това, че един мъж може да готви, без да е гей. Или че една жена може да бъде министър или председател на парламента."

Тогава Кънев посочи, че темата за Истанбулската конвенция е фалшива и е само за създаване на шум. Но отбелязва и това, че проблемът с домашното насилие в България е много сериозен, но той не опира до конвенция, а до отношението на полицията и прокуратурата.

"Като адвокат съм имал много такива случаи. Основният проблем е абсолютно безразличие на полицията. Най-честият отговор, който чуват жени, които се оплакват, е "Не ни занимавайте с битови неща". Това се отразява сериозно на децата, които са свидетели на това домашно насилие вкъщи", каза тогава той.
 

 "Друг обществен ред"

Ангел Джамбазки, който беше един от водещите гласове срещу ратифицирането на Конвенцията повтори, че целият дебат около нея е „политическа пропаганда и натиск“. Пред Клуб Z той припомни, че в България има закон за равенството на мъжете и жените, за защита от домашно насилие, Наказателен кодекс. 

“Всички тези документи, които са предвидени от Конвенцията, ги има в националното законодателство. Но те не се прилагат, защото по типична за нашата административна традиция се подхожда мърляшки. Никой не налага адекватни наказания, когато се случи нещо.

Все повече се убеждавам, че тези, които защитават Конвенцията, целят да наложат друг обществен ред. Започват да говорят, че противниците й били хомофоби. Аз се обърквам. Нали Конвенцията е за защита на правата на жените?

Това, което леко ме тревожи, е този хунвейбински, марксистки план, който виждам в защитниците на документа. Те твърдят, че са непременно прави, а всички, които са против, са мачисти, супремасисти, расисти, нацисти. Лепенето на тези етикети е много показателно. Виждали сме го в България, в Европа.“, коментира евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти. 

От "срам" до "против"

През април тази година Андрей Ковачев (ЕНП) обяви, че евродепутатите на ГЕРБ ще гласуват срещу Истанбулската конвеция в Европейския парламент.  

Само година по-рано и преди да бъде поискано от Конституционния съд да излезе с тълкувателно решение по текстовете на Истанбулската конвенция от страна на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов определи като голям провал начинът, по който депутатите му са позволили да представят на обществото документа. Борисов заяви, че това е нещото, от което го е срам от едногодишното управление на своя трети кабинет.

Всъщност ГЕРБ промени отношението си към конвенцията под натиска на „Атака“, ВМРО и НФСБ, които предупредиха, че ще напуснат коалицията, ако тя се приеме. 

Така на днешното заседанието на Европейския парламент българските представители, подкрепили текста, са от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ). Това са Илхан Кючюк и Атидже Алиева Вели. Третият наш депутат от тази група - Искра Михайлова, не участва в гласуването.

Против предложението гласуваха 8 наши сънародници. Това са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков от Европейската народна партия (ЕНП), както и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Въздържаха се Андрей Ковачев, Радан Кънев и Емил Радев от ЕНП, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП.