Доналд Тръмп представлява едно от най-големите предизвикателства пред ЕС, защото се "моли за разпадането на Съюза". Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде Ройтерс.

Държавният глава на САЩ приветства решението на Великобритания да напусне ЕС, като определи Европа за търговски "противник" и изрази съмнение относно ползата от НАТО. 

"За първи път в историята имаме американски президент, който е отявлено против Обединена Европа. Той подкрепя "Брекзит" и се моли за разпадането на Съюза", сподели Туск пред немския вестник "Ди Цайт".

Според него Тръмп е решен да отслаби ЕС. Бившият премиер на Полша допълни, че това е "може би най-трудното предизвикателство" пред организацията.

Въпреки че отношенията между ЕС и САЩ се влошиха след победата на Тръмп на изборите през 2016 г. държавният секретар Майк Помпео се опита да възстанови приятелските връзки със Съюза, когато посети Брюксел през септември.

Туск е в края на петгодишния си мандат като председател на Европейския съвет. Очаква се да бъде заменен от бившия белгийски премиер Шарл Мишел. Новата ЕК ще бъде оглавявана от германската консерваторка Урсула фон дер Лайен.