Германският автомобилен производител Фолксваген (Volkswagen) отхвърли критиките срещу своя завод в Синцзян-уйгурския район в Китай, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Решението за отварянето на завода "бе взето единствено по икономически съображения", отбеляза Фолксваген. Автомобилният гигант допълни, че той играе важна роля за засилването на неговите дейности в Западен Китай.

Фолксваген отвори през 2013 г. завод в град Урумчи, административен център на Синцзян-уйгурския район, където според правозащитни организации Китай държи принудително над милион мюсюлмани в лагери, представени като "центрове за професионално обучение".

Фолксваген е наясно със ситуацията в региона и "следи случващото се чрез публичните доклади на ООН", обясни компанията на АФП.

"Искаме работните места да подобрят социалната ситуация за жителите на Урумчи".

Фолксваген каза, че всички негови служители в завода имат договор с китайския му филиал и че никой не работи по принуда.

Китай е стратегически пазар за германския концерн, който продаде там 3,4 милиона коли през първите десет месеца от годината - почти колкото е продал и на най-големия си пазар, Европа.

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" разкритикува дейността на Фолксваген в Синцзян, след като документи, с които се сдоби Международният консорциум на разследващите журналисти, хвърлиха светлина върху драконовските мерки в тези "центрове за професионално обучение".