Министерството на външните работи на Република България ще отпусне спешна хуманитарна финансова помощ от 200 000 лева на Република Албания за преодоляване на щетите от опустошителното земетресение.

Средствата са в рамките на бюджета, определен за помощ за развитие, и ще бъдат одобрени на утрешното заседание на Министерския съвет.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор с и.д. министър на външните работи на Албания Гент Цакай, който от името на премиера Еди Рама и от свое име изказа своите най-искрени благодарности към премиера Бойко Борисов и към българския народ да съболезнованията и изразената готовност за помощ.

Цакай информира министър Захариева за организацията и хода на спасителните операции и благодари още веднъж за финансовата помощ от страна на България и за готовността спасителни екипи на МВР да се включат на място в издирването на затрупани хора.

По разпореждане на министър Захариева в посолството ни в Тирана е сформиран кризисен щаб, дипломатите ни са в непрекъсната координация с останалите мисии на ЕС в страната, както и с колегите от албанското Министерство на външните работи.

До момента български граждани не са се обаждали за съдействие нито в посолството, нито в ситуационния център на МВнР.

Нашите сънародници може да се свързват денонощно с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906, както и в ситуационния център на МВнР на телефон 948 2404.