Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е регистрирано на 10 км северозападно от град Шияк в Албания, съобщи американски геофизичен институт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Трусът, станал на дълбочина 10 км, е засечен към 4 часа местно време (към 5 ч българско). На места е прекъснало електрозахранването. Засега загиналите са най-малко 20. Броят расте постоянно.

Източници на Асошиейтед прес са съобщили за разрушени и срутени сгради, поражения по жилища, напукани стени... Местни жители са видени да напускат домовете си. Човек е загинал при панически опит да скочи от жилището си. Има много затрупани под рухналите сгради.

Над 700 души са ранени, те са отишли в спешните отделения в Тирана, предаде Франс прес, като се позова на говорителката на албанското министерство на здравеопазването Огерта Манастерлиу.

Земетресението бе усетено във високи сгради в Югозападна България и София. Няма данни за пострадали българи в Албания или в други балкански страни, в които също се усети трусът.

По-късно Ройтерс уточни, че трусът е бил само на няколко километра от Дуръс, който се намира на около 25 км западно от Тирана. Епицентърът на труса е бил в Адриатическо море, на 34 км  северозападно от Тирана, пък пише Франс прес, като се позовава на европейския център.

Според данните на американския институт за последните 20 години Албания само веднъж е била разтърсвана от трус с магнитуд по-голям от шест и това е било през 2003 г., като тогава магнитудът е бил 6,3, допълва ДПА.

Италианската агенция АНСА съобщава, че сегашното албанско земетресение е било усетено и в италианските области Пулия и Базиликата.

В Албания засега се говори за значителни щети, посочва Франс прес, като цитира Албана Каджахай, говорител на министерството на отбраната. Съобщава се за триетажен хотел в Дуръс, който е рухнал, както и за друга сграда в центъра на града, която е била силно повредена. АП съобщава за рухнал ресторант в същия град. Щети има и в Тумана, на около 30 километра северозападно от Тирана, допълва Франс прес.

След първия трус са последвали няколко вторични, сред които и един с магнитуд 5,3, допълва Франс пред, като се позовава на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Първият трус е бил усетен и из Балканите, в Сараево, на близо 400 километра от епицентъра, и в Нови Сад, на близо 700 километра от епицентъра, според данни в медиите и съобщения в социалните мрежи.

Същият район в Албания беше разтърсен през септември от трус с магнитуд 5,6, определен от властите тогава като най-силното земетресение за последните 20-30 години, допълва Франс прес. Тогава бяха повредени стотици сгради, допълва АП.

Балканите са силно сеизмична зона и земетресенията са чести, припомня Франс прес.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Албания Еди Рама, в която предлага и помощ:

„От името на целия български народ и от свое име изказвам най-искрени съболезнования и съчувствия към Вас и към роднините и близките на пострадалите“, отбелязва премиерът.

„Споделяме болката на албанския народ, изразяваме надежда за скорошно оздравяване на пострадалите и бързо възстановяване на сериозните материални щети. В този труден момент имаме готовност отново да окажем необходимата подкрепа на приятелска Албания“, пише още Борисов до своя колега.