Новият зелен курс в Европа трябва да бъде насочен към растеж и работни места за регионите в преход, за нови и чисти технологии, наука, иновации, инвестиции. Те трябва да бъдат именно в регионите, които най-силно зависят от изкопаемите горива и страдат най-много от сегашната криза.

Това заяви пред Европарламента в Страсбург българският депутат Радан Кънев от „Демократична България“ (ДБ) и Европейската народна партия (ЕНП).

Той взе думата по време на дебат за извънредната ситуация в климата и околната среда.

„Какво точно означава „зелен курс“? Като използваме този термин, трябва да се върнем назад в историята и да си припомним истинския му смисъл. Дали това е списък на забранени неща, на ограничения, на облагане на онези, които и без друго вече страдат най-много? Не, това беше една широкомащабна програма за публични инвестиции, за нов бизнес, за нови модели на растеж, за нови работни места“, изтъкна Кънев.

Проект за резолюция, който ще бъде гласуван от евродепутатите на 28 ноември, призовава Европейският зелен курс да включи целта от 55% намаление на емисии до 2030 г., за да може да достигне целта си за климатична неутралност до 2050 г.

Курсът бе обявен от новоизбраната председателка на Еврокомисията Урлуса фон дер Лайен.

На няколко пъти в залата бе заявено, че постоянните пътувания на евродепутатите от Брюксел за сесиите в Страсбург вредят на борбата с климатичните промени. Сред причините са многото пари – годишно това „преселение“ веднъж месечно струва 200 милиона евро. Отделно колите, автобусите и самолетите, с които се извършва местенето, сериозно замърсяват въздуха.