Израелският премиер Бенямин Нетаняху прикани днес държавите, които искат мир и стабилност в Близкия изток, да засилват натиска си срещу Иран, предаде ТАСС.

В изявлението му на заседание на правителството, огласено от неговата канцелария, се казва:

"Призовавам всички страни по света, които искат да постигнат мир и стабилност в нашия регион, да обединят сили и да оказват все по-голям и по-голяма натиск върху Иран и да поддържат Израел в неговите действия срещу агресията (на Иран). Ние сме предприемали такива действия преди и ще продължим да ги предприемаме занапред."

По думите на Нетаняху Иран напада не само своите съседи и Израел, но и своите собствени граждани. Той назовава режима в Техеран "тирания, чийто характер и истински облик се разкрива сега пред целия свят".

ТАСС припомни, че от 16 ноември иранските власти са блокирали достъпа до интернет за почти цялата страна. Решението бе взето на фона на неспиращите протести срещу трикратното повишение на цената на бензина.

Междувременно опозицията атакува Нетаняху днес. Лидерът на израелската партия "Синьо и бяло" Бени Ганц призова вчера израелския премиер Бенямин Нетаняху да се оттегли.

Призивът беше отправен два дни след като главният прокурор Авихай Манделблит препоръча Нетаняху да бъде подведен под отговорност в резултат на продължилото няколко години разследване срещу него за корупция. Ганц призова премиерът "да уважава решенията на израелската правна система, ръководена от хора, назначени от него самия, както и да уважи желанието на повечето хора да подаде оставка и да се бори да докаже невинността си".

Нетаняху е първият действащ премиер на Израел, който е изправен пред обвинения, докато заема поста, припомня ДПА.

Освен това Ганц призова Нетаняху да приеме създаването на правителство на националното единство с ротационен премиер, за да може премиерът да се справи с правните си проблеми, преди да се върне на поста.

"Аз ще заемам премиерския пост през първите две години, по време на които Нетаняху ще може да се фокусира върху правните си проблеми. Ако бъде оправдан, ще може да се върне на премиерския пост", предложи Ганц. "Това е единствената алтернатива за избягване на нови избори", добави лидерът на "Синьо и бяло"

БТА