Самопризнал се китайски шпионин е дал на австралийското контраразузнаване вътрешна информация за това как Пекин провежда операциите си за намеса в чужбина и е разкрил самоличността на висши китайски военни разузнавачи в Хонгконг, предаде Асошиейтед прес.

Австралийските власти казаха пред журналисти днес, че подробните обвинения за това как Китай прониква и разстройва демократичните системи в Австралия, Хонгконг и Тайван са "много смущаващи".

Австралийските медии предават, че дезертьорът от китайските служби Уан “Уилям" Лицян казал пред австралийското контраразузнаване, че е участвал в отвличането през 2015 г. на един от петима хонгконгски продавачи на книги, подозирани в разпространяване на дисидентски материали. Инцидентът е една от отправните точки на протестите, които разтърсват от месеци Хонгконг.

Уан е първят оперативен китайски разузнавач, който се саморазкрива.

“Аз лично съм бил замесен и съм участвал в серия шпионски дейности”, е казал той в клетвена декларация пред австралийското контраразузнаване през октомври.

Той е разкрил, че е бил в състава на базирана в Хонгконг инвестиционна фирма на име "Чайна иновейшън инвестмънт лимитед" (China Innovation Investment Ltd.), която прикривала китайски политически и икономически шпионаж в Хонгконг, включително проникване в университети и тормоз и кибератаки срещу дисиденти.

Уан е казал, че, използвайки южнокорейски паспорт, се е месил в местните избори в Тайван през 2018 г. и че е имало планове за намеса в президентските избори на демократичния самоуправляващ се остров през януари.

Той признал, че е помогнал да бъдат налети $2.8 млн. дарения за кампанията на Хан Куо-ю, кмет на тайванския пристанищен град Каосюн и кандидат за президент, който обещаваше помирение с Китай. Хан отрече тези твърдения.

Уан живее в Сидни със съпругата и детето си с туристическа виза и е помолил за политическо убежище. В Китай го чака екзекуция.

Богатата на ресурси Австралия разчита на Китай за една трета от експортните си приходи, но от известно време двустранните отношения са ледени, отбелязва АП.

Австралийското правителство се опитва да неутрализира китайското влияние, като забранява чуждестранни политически дарения и всякаква прикрита външна намеса във вътрешната политика.

Бившият шеф на австралийското контраразузнаване Дънкан Люис предупреди в петък, че Китай се опитва да "превземе" австралийската политическа система.

Министър-председателят Скот Морисън обаче отхвърли тези опасения, казвайки, че националните разузнавателни служби се справят със заплахите.