Главният прокурор Сотир Цацаров изненадващо наруши мълчанието, което си е наложил напоследък, заради инцидента в Горни Лом. 

"До настоящия момент категорично не съществува нито едно доказателство в подкрепа на версията за евентуален саботаж.

Разследването продължава по възможно най-активния начин, проверяват се абсолютно всички версии", заяви Цацаров на влизане на заседание на Висшия съдебен съвет.

Изказването му дойде след вчерашното интервю на собственика на злополучния завод "Миджур" проф. Валери Митев, което явно зададе линията, по която ще се движи бъдещата му защита - саботаж отвън. То бе направено, след като масово работници от гръмналата фабрика разказват напълно единодушно, че вътре е имало първобитни и заробващи условия на труд.  

И тази сутрин млади работници от "Миджур" коментираха пред Нова тв как са си носели чукове от къщи, само и само да работят в предприятието. Двама души казаха, че два месеца са взели по 250 лв., но заради глада в Северозападна България са се върнали в предприятието.

"Миджур" гръмна около 17 ч. на 1 октомври и погреба 15 души, след тях беше и синът на Митев - Емил.

На 3 и 4 октомври 2014 г. бяха извършени два огледа на останките от фабриката, включително с участието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от Българската армия. Двете версии, по които работи екипът от следователи и прокурори, са: "възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене на такива при опериране с експериментален взрив" или "неправилна манипулация на етап от утилизиране на мините".