През последните години европейската политическа сцена беше разтърсена от появата на популистки партии, много от които се намират в крайно дясното на политическия спектър и поставят под съмнение основни ценности на европейската интеграция.

От центъра "Пю" предлагат данни как поддръжниците на европейските популистки партии гледат на ключови въпроси. Данните са от сравнително изследване на социологическия център за нагласите по света през 2019 г.

Отношение към ЕС

People with a favorable view of right-wing populist parties in Europe tend to be less happy with the EU

Хората, които се отнасят позитивно към популистките партии, са много по-недобре настроени към Европейския съюз. Това най-силно се вижда при  "Алтернатива за Германия" - привържениците ѝ са с 34 на сто по-малко склонни да харесват ЕС в сравнение с онези германци, които не подкрепят антиевропейската партия.

Разлика от 20 на сто или повече пункта има между подкрепящите и неподкрепящите десни популистки партии в Швеция, Франция, Чешката република, Великобритания и Холандия. Чешката "АНО", създадена през 2011 г., не се вписва в категорията на десните партии, но следва същия модел, отбелязват от "Пю". 41 на сто от нейните поддръжници имат положително отношение към ЕС в сравнение с 66 на сто при онези чехи, които не подкрепят партията.

За някои от европейските популистки партии, които напоследък променят реториката си и се придвижват към центъра, се наблюдава обратния модел. Поддръжниците на "Обикновени хора и независими личности" в Словакия, унгарската "Йоббик" и "5Звезди" в Италия например са по-склонни да харесват ЕС, отколкото хората, които не подкрепят тези партии. Това се отнася и за лявата "Сириза" в Гърция - нейните симпатизанти харесват ЕС повече от онези, които не са ѝ поддръжници.

За мюсюлманите

Много от европейските популистки партии, особено разположените вдясно, са критични към миграцията в ЕС от мюсюлмански държави. Изследването на "Пю" сочи, че поддръжниците на тези партии често имат много по-негативно отношение към мюсюлманите в техните страни.

В Швеция сред хората, които харесват Свободните демократи, партия, която е силен противник на мултикултурализма и особено на имиграцията - настроените негативно към мюсюламните са с 42 на сто повече в сравнение с онези, които не поддържат тази партия. Подобно силно различие в нагласите към мюсюлманите съществува и между поддръжниците на "Алтернатива за Германия" и останалите германци - 41 на сто.

По подобен начин стоят нещата и при десни популистки партии в Чешката република, Холандия, Франция, Италия, Испания, Великобритания и Унгария.

От друга страна онези, които подкрепят леви популистки партии - "Подемос" в Испания, "Сириза" в Гърция и "Непокорна Франция"  (Insoumise), са по-добре настроени към мюсюлманите в сравнение с хората, които не подкрепят тези политически формации. 

Доверие в Путин

Привържениците на популистките партии харесват Путин повече от останалите хора, сочат данните. Те имат доверие в неговата роля в международните дела.

Най-голямата разлика в отношението към Путин между поддръжници на популистки партии и неподдържници е регистрирана в Чешката република. 61 на сто от онези, които симпатизират на партията "Свобода и пряка демокрация" имат доверие в ролята на Путин в международните отношения в сравнение с 24 на сто от хората, които не харесват тази формация. Лидерите на партията силно критикуваха западните санкции срещу Русия след анексирането на Крим и са съюзници с проруски настроения президент на страната Милош Земан.

 

Сред поддръжниците на повечето десни популистки партии в Унгария, Германия, Словакия, Холандия и Швеция, онези, които харесват Путин са поне с 20 на сто повече в сравнение с отношението към руския президент сред хората, които не симпатизират на тези политически сили.

Бъдеще на националната култура

Поддръжниците на популистките партии в Европа се различават по отношение към бъдещето на културата на страната им. Симпатизантите на трите леви популистки партии, включени в изследването, са много по-големи оптимисти за бъдещето на културата на страните им в сравнение с хората, които не подкрепят тези формации. По-различно е положението при поддръжниците на десните и центристки популистки партии. 

Като цяло партиите, които имат повече места в националните законодателни органи или са част от управляваща коалиция имат поддръжници, които са по-опитимистично настроени. Това е в сила най-вече за десните популистки партии. Например поддръжниците на "Фидес", която има две трети от местата в унгарския парламент и има правителство на мнозинството, доминират и в местната власт, са много по-спокойни за бъдещето на технята култура в сравнение с унгарците, които не симпатизират на партията на Виктор Орбан. Но този оптимизъм не се наблюдава при мнозинството от десните популистки партии, които са по-недобре представени в парламентите на страните си.