Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проблемите с цензурата в Русия стигнаха и до детските спектакли, както пролича на Московския фестивал на любителските театри „Сцена”. Евгений Герасимов, шеф на комисията по култура към московското кметство, обеща да направи проверка на скандалната ситуация около постановката по приказката на Джани Родари „Приключенията на Лукчо”, съобщи „Новая газета”.

Така московските власти най-сетне реагираха на случката отпреди десетина дни, когато детският спектакъл бе свален от програмата на фестивала. Отговорността за забраната пое директорката Анжелика Петрова, която е мотивирала решението си така:

„Това не може да се показва на сцената на държавно учреждение”.

Спектакълът по мотиви от приказката на Родари, озаглавен #Рябчиковжуй #Новыдержитесь, е поставен от учениците от театралното студио при московския Лианозовски театър. Ръководителят на студиото Александър Татари смята, че учениците му са били подложени на политическа цензура.

„Късно вечерта в деня преди представлението директорката на фестивала А. В. Петрова ми се обади по телефона и ми съобщи, че го забранява – написа Татари във фейсбук. – Каза, че това не може да се покаже на сцената на държавна институция, ние имаме служители, семейства, ипотеки, не може да поема рискове, вие сами трябва да разберете, извини се тя. Освен това тя щяла накаже всички служители, избрали това представление за фестивала, въпреки че лично е подписала поканата.”

Художественият ръководител на московския Лианозовски театър Надежда Егорова разказва пред сайта „Фонтанка”, че се е опитала да разговаря с директорката на „Сцена” и председател на фестивалното жури и да обясни, че в продукцията няма нищо „размирно”, но не могла да намери общ език.

Според Егорова учениците не са виновни за това, че текстът на „Приключенията на Лукчо” става все по-актуален. В пиесата няма отклонения от приказката, освен една вмъкната шега: „Пилешко няма. Но вие се дръжте!”. А когато по сюжет отнемат къщата от кръстника на чичо Тиквичка, актьорите произнасят думите „конфискация“, „експроприация“, „иновация“ и „девалвация“, които не будят добри чувства в днешна Русия.

„Приключенията на Лукчо” на Джани Родари е детска приказка, в която главният герой Лукчо се бори срещу несправедливото отношение към зеленчуците от страна на плодовата аристокрация, начело с принц Лимон и прекалено гордия дон Домат. През 1961 г. излиза съветски анимационен филм („Чиполлино”) по мотиви от книгата, а през 1971 г. и игрален съветски филм.

Площад Славейков

Коментари

Sin

Трябва да забранят театъра изобщо. Той, както и Интернетът са несъвместими с Източноправославната традиция в културата и изкуството. Също така да се забранят всички филми, книги, детски филми, детски книги, чиито копия не се пазят на сървери в Съветска ... пардон, Русия.

++++

И не е нобходимо хората да са грамотни. Каквото каже путреловата пропаганда, да се помни, рецитира... достатъчно е!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.