Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че аз не съм човек, който протака и спазва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията. Четете внимателно и там ще си отговорите.“

Така президентът Румен Радев отговори на въпроса кога ще издаде указ за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев. Той беше повторно гласуван и избран от Висшия съдебен съвет, след като президентът върна и не подписа първия път указа за неговото назначаване.

"Издигането само на един-единствен кандидат не само че лиши от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор", аргументира се тогава Радев.

А днес в отговор на въпроса кога е този обозрим срок, президентът отвърна:

„Когато реша.“

В член 129, ал. 2 на Конституцията се казва: 

„Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.“

Но не е даден конкретен срок за издаването на президентския указ.

Попитан дали ще иска тълкуване от Конституционния съд, президентът отново посъветва да се чете Конституцията. 

Румен Радев посочи, че сам се е обърнал към ВСС, след като е върнал избора на Иван Гешев. Но по думите му те „не са го изпълнили по най-добрия начин“. 

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

За да привлекат вниманието му ,

протестърите не трябва да спират след първото упражнение -на колене . Второ , трябва да правят кълбета и трето , да се търкалят . Всичко това трябва да е много изразително и съпроводено с неистов плач , иначе няма да стане...

Калин

Какви са тези хора, които стоят на колене пред президентството като мюсюлмани пред Голямата джамия Мека. Президентът с известна доза поза, заявява, че щял да подпише когато реши. Но той не е Далай Лама и е затворен в рамките на закона, така че няма какво да направи освен да подпише. Другото са безсмислени пози.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.