Германският парламент гласува закон, който прави ваксината за морбили задържителна за децата, съобщи "Ройтерс".

Родителите, които откажат да ваксинират децата си, са заплашени от глоба до 2500 евро. И изгонване на детето от детска градина или училище до имунизация.

Целта е да се защитят децата, мотивират се германските депутати.

"Инфекция с морбили е ненужна заплаха през 2019 г.", коментира германският здравен министър Йенс Шпан. 

Против решението в германския парламент са били само Зелените, които подкрепят ваксинациите, но искат образователна кампания, а не само принудително ваксиниране. 

В последните години антиваксърското движение доведе до увеличение на случаите на морбили дори в развитите държави. В четири държави в ЕС, които бяха практически елиминирали дребната шарка, тя се завърна през миналата година. В Европа има рекордно увеличение на случаите за последното десетилетие, съобщи Световната здравна организация през август.

По техни апроксимации 2,6 милиона души умират от морбили всяка година.

Междувременно в България преди дни съд в Сливен реши в полза на антиваксъри срещу регионалната здравна инспекция, която забранила на неваксинираните им деца да ходят на детска градина. Доводът на съдийката е, че другите деца са ваксинирани.

У нас също се налага глоба - от 50 до 200 лв. - при отказ от ваксини, както и спиране на социалните помощи. През 2018 г. обаче едва 12 родители и настойници са глобени за пропуснати ваксини, съобщават от здравното министерство. са глобени за пропуснати ваксини срещу морбили и още три други заболявания на децата през 2018 година.