Атанаска Дишева - една от най-отявлените критици на Иван Гешев, хвърли истинска бомба на заседанието за избора му, след като около 13:30 ч. бе дадена кратка почивка.

След приключването ѝ имаше кратко хвалебствено изказване на Боян Новански, а после Дишева взе думата и за пореден път обясни, че няма да гласува за Гешев. Но допълни:

"Само преди броени минути, в коридора пред тази зала в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков, Гешев ми заяви буквално:

"Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера - от вас ще излезе прекрасен общински съветник.

Попитах - заплашвате ли ме?

А той каза: "Не, не." И се изсмя...

Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС, и като съдия.

Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата", завърши Атанаска Дишева.

От сутринта тя е постоянно бомбардирана откровено с намеци "за кого работите" от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, както и от подхвърлянията му, че "някои колеги трябва да платят тайминга на протеста" отвън. Кирилов дори й закрещя, че ползва изявления, "написани със същия почерк" като тези на Лозан Панов.

На което върховната съдийка му отговори, че е във ВСС, избрана от съдии.

Преди това тя напомни, че според нея още на първото изслушване кандидатът "показа невъзможност за толерантно отношение към колегите, и то на фаза, на която неговата кандидатура на главен прокурор е все още на обсъждане. Пред тази зала и тези членове изрази явно неуважение и пренебрежение и си позволи обидно отношение."

Дишева вбесява кандидата и ръководството на прокуратурата още от предния път, като повтаря, че смята вълната от подкрепи на Гешев за манипулативна "с оглед идентичното им съдържание и с подаването им от лица, които нямат такова правомощие".

Тя заключи изказването си със становището, че Гешев няма нито професионалните, нито нравствените качества за поста.

Впоследствие Лозан Панов взе думата и обяви, че Гешев има "склонност към саморазправа", а това го прави много опасен с огромните правомощия, които ще му бъдат предоставени. И че случаят с Дишева само доказва това, а "мълчанието на Цацаров и Чолаков след изказването й също е показателно".

Скандалът продължи след около час, когато Цацаров обяви, че Дишева така е реагирала и когато поискал да ѝ говори на "ти" (без по същество да коментира заплахата, б.р.).

"Засегнахте 6000 общински съветници", каза ѝ Данаил Кирилов и я попита "съпругът ѝ успял ли е в листата на Демократична България".

Самата Дишева обяви, че не се интересува дали министърът има съпруга и коя е тя.

Както и декларира, че ако оттук нататък ѝ се случи нещо:

"Дълбоко в това ще стои лицето, което ме заплашва."

В това време самият Гешев стоеше извън залата днес - той не беше част от изслушването.

На пресконференция след гласуването на ВСС, той коментира, че винаги казвал открито какво мисли.

Не можел да отговори защо Дишева възприела думите му като заплаха. Лично той след края на прокурорската си кариера щял да се радвал да стане общински съветник.