Пред втори избор за главен прокурор е изправен Висшият съдебен съвет. След като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев миналата седмица и след скоростно организиране на втория вот очакванията са, че висшият съдебен орган отново ще бъде избран и така Радев ще бъде принуден да го приеме.

Отново - както и предния път, ВСС е под полицейска обсада още от снощи заради очакваните два протеста - "за" и "против" личността на Гешев. Организацията Гражданско движение "Боец" този път първа е заявила в общината желанието си да организира мероприятие.

От Столичната община отговориха на питане на Клуб Z, че събитието е съгласувано да се проведе пред сградата на съвета, която е на ул. "Екзарх Йосиф" и на ул. "Княз Борис I".

Традиционното вече заявление на агенция "Пик" също е постъпило - този път второ по време, казват от СО. Така на защитниците на Гешев от частната агенция ще бъде отредено място също на улицата, но по-встрани - към бул. "Мария Луиза", обявиха оттам.

Между двете ще има полицейски кордон.

Междувременно вчера стана ясно, че двама представители на ВСС са си взели отпуск за днешното повторно гласуване за главен прокурор. 

Информацията, че Стефан Гроздев и Красимир Шекерджиев са в отпуск, е на сайта "Де факто". Към края на деня се появи информация, че Гроздев ще присъства на важното гласуване. Вторият обаче беше един от четиримата, които първия път гласуваха "против".

Така почти сигурно утре Гешев ще се лиши от един глас "за" и един "против".

От отпуск обаче се връща върховната съдийка Цветинка Пашкунова, която единствена от целия съвет влезе през 2017 г. дори без балотаж с колосална подкрепа от колегите си.

Според "Де факто" "магистрати очакват тя да е сред противниците на единствения кандидат".

Така прогнозата е, че Гешев вероятно ще получи 20 „за“ срещу 4 „против“. Нужни са му 17.