Протестиращи в Ливан блокираха отново днес главни магистрали с барикади и горящи автомобилни гуми, възмутени от снощно телевизионно интервю на президента Мишел Аун, който ги призова да прекратят бунта си срещу корупцията и връзкарството сред политическия елит, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Демонстрантите излязоха по улиците на столицата Бейрут още снощи веднага след интервюто и се стигна до убийство при един от сблъсъците им със силите на реда. Един от протестиращите бе застрелян от полицията на блокирано шосе южно от града. 38-годишният мъж - активист на политическата партия на лидера на друзите Уалид Джумблат - е първата жертва, загинала в пряк сблъсък с полицията от началото на масовите протести, избухнали в Ливан на 17 октомври.

На мястото, където снощи бе убит Алаа Абу Фахер, протестиращите издигнаха барикада от горящи гуми. Хора полагат там цветя, а наблизо се развява ливанското знаме.

"Той е ливански мъченик. . . Неговата кръв лежи на съвестта на всеки, който заема държавен пост, като се започне от президента и надолу", каза един от демонстрантите.

Според Ройтерс това убийство бележи нова фаза в ескалацията на напрежението в страната, обхваната от остра политическа и икономическа криза.

Президентът Аун каза в интервюто си, че съставянето на ново правителство, което да смени коалиционния кабинет начело със Саад ал Харири, подал оставка на 29 октомври, може да бъде забавено още повече. Той добави, че най-добрият вариант е съставянето на кабинет от технократи и политици, който да се справи с отчайващото икономическо и финансово положение в страната. Президентът призова протестиращите да се приберат по домовете си, като предупреди за "катастрофа", ако протестите продължат да парализират страната.

Протестиращите, които настояват за правителство само от експерти, отхвърлиха плана на президента и казаха, че сегашните лидери на страната просто не са наясно с реалностите в страната. Те бяха особено разгневени от онези думи в снощното му изявление, които бяха схванати като призив към онези, които не харесват как се управлява страната, да емигрират.

33-годишната протестираща Линда Булос Микари, участваща в улична блокада в северния бейрутски квартал Нахр ал Калб, обвини Аун, че говори на демонстрантите като на деца, предаде Ройтерс.

"Уважавайте ни поне малко. Уважавайте тези хора, които вече цял месец спят на улиците", обърна се тя към президента.

В същия квартал е затворен тунел на възлова магистрала, като вътре в него са паркирани коли на протестиращите. В района Халдех на южния вход в Бейрут са запалени автомобилни гуми и са издигнати барикади от чували с пясък. Черен дим се издига от няколко места в и около града. Блокирано е и шосето за летището. Пътниците се придвижват към и от аерогарата пеша, мъкнейки куфарите си. Затворени са училищата и университетите.

От вчера отново са затворени банките в страната поради стачка на техните служители, обезпокоени от масовото теглене на пари от вложителите, и поради рискове за сигурността, породени от действията на протестиращите. Банките всъщност са затворени през повечето време от началото на протестите преди близо месец. Един банкер каза, че за момента са замразени всички трансфери. Целта е да се предотврати изтичането на капитали. Наложени са строги ограничения върху финансови трансфери от Ливан, както и върху тегленето на щатски долари. Властите обаче не са обявили официално въвеждането на такива ограничения. Аун призова ливанците да не се трупат в банките, твърдейки че парите им са "сигурни". Той каза също, че много хора държат долари "под възглавниците си", визирайки парите, които те държат вкъщи.

Харири, който в момента изпълнява функциите на служебен премиер, привика шефовете на армията и на полицията и ги призова да защитят гражданите и да гарантират безопасността на протестиращите.

Харири, който има тесни контакти със Запада и с арабските страни от района на Персийския залив, казва, че би приел да оглави ново технократско правителство, което би имало по-добри възможности да намери спешно необходимата на страната международна финансова подкрепа, твърдят политически източници, цитирани от Ройтерс.

Но според тежко въоръжената групировка "Хизбула", която е мощен фактор в ливанската политика, и нейният съюзник движението "Амал", главната цел на Харири е да не допусне "Хизбула" отново да участва в правителството, твърди източник, запознат с позициите на двете шиитски групировки. Подкрепяната от Иран "Хизбула" е обявена от САЩ за терористична група.

Аун се срещна с френския дипломатически пратеник Кристоф Фарно, който му предаде послание от президента Еманюел Макрон, в което се потвърждава готовността на Франция да помогне на Ливан в сегашната тежка ситуация, съобщи ливанското президентство.

Според арабскоезични медии в интернет Париж се стреми да гарантира, че в Ливан бързо ще бъде създадено правителство, което да извърши отложените икономически реформи и да удовлетвори легитимните искания на протестиращите. Според други източници френският емисар има за цел също така "да успокои "Хизбула", че няма заговор срещу нейното съществуване в Ливан.

Франция е бивша колониална владетелка в Ливан и има силно влияние върху политическия живот там.