За кратко време в България се разразиха два шпионски скандала. 

При първия главното действащо лице бе бившия депутат и лидер на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. При втория - акредитиран руски дипломат, заемащ поста първи секретар в Посолството на Руската федерация в София.

Логиката предполагаше, че  Москва би се ангажирала много по-сериозно със съдбата на "своя" представител.

Какво обаче се случи на практика?

На 10 септември прокуратурата повдигна обвинение за шпионаж срещу Николай Малинов. Това не му попречи да получи разрешение да посети Москва между 1 и 5 ноември, където "нашият" бе награден лично от Путин с орден "Дружба" по случай руския Ден на народното единство.

На 5 ноември Песков "приятелски" отбеляза, че "би имало пагубни последици" за България, ако "Малинов бъде наказан".

Цялата тази драма следва да илюстрира, че Москва не се страхува да заплашва, ако суверенна държава си позволява да правораздава съгласно собственото си законодателство. 

Да разгледаме сега казуса с руския дипломат.

Българската прокуратура обяви на 28 октомври, че е образувано досъдебно производство, след сигнал на ДАНС, срещу акредитиран руски дипломат по подозрения за шпионаж. 

МВнР съобщи през същия ден , че въпросният дипломат, който тогава заема позицията първи секретар в Посолството на Руската федерация в България, още от септември 2018 г. е "осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО".

В замяна дипломатът обещавал материална компенсация. Смята се, че именно високопоставеният служител е докладвал за вербуването.

Дипломатическият имунитет защитава руския гражданин от наказателно разследване. Затова още на 25 октомври руския посланик е били информиран за случая и МВнР устно е отправило искането първият секретар да бъде отзован през следващите 72 часа.

Той обаче остава.

На 29 октомври българското външно министерство го обявява за "персона нон грата" и връчва нота на руския посланик, с която е поставен срок от 24 часа на първия секретар да напусне България. Едва след това дипломатът спазва нареждането.

 

На 30 октомври украинският сайт "Обозревател" публикува доста стряскаща информация. Към титлата е прибавено име - Владимир Русяев (той все още фигурира в списъка с първите секретари на сайта на Посолството на Руската федерация).

Медията посочва, че Москва традиционно назначава "свои" агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на тази длъжност и че самият Русяев многократно е изразявал суперлативи за организацията.

В статията също се разказва, че Русяев не е бил достатъчно прилежен в укриването на дейността си и че благодарение на съвместните действия на страни от ЕС са били разкрити "няколко поста на ГРУ в Европа заради навика им да използват българските курорти, за да вербуват служители". 

Благодарение на близките си отношения с ГРУ, той сигурно най-добре знае какво го очаква на родна земя, ако дори частица от гореизложеното се окаже истина. Руският шпионин едва ли е приет у дома с хляб и сол, камо ли с ордени като "нашия"

 

Все пак на 29 октомври заместник-министърът на външните работи на Русия обяви, че "ще бъдат разгледани ответни мерки, съобразени с дипломатическите практики", цитиран от ТАСС.

На 31 октомври говорителката на руското външно министерство Мария Захарова напомни за "принципа на взаимността" в дипломацията. Тук обаче става въпрос за друг казус - отказа на България да даде виза на руски гражданин, който щеше да заеме поста аташе по въпросите на отбраната в Посолството на Руската федерация. 

Въпреки вялата отметка на Москва, няма експулсирани български дипломати до този момент.

Знае се, че нашият посланик в Москва е бил "привикан" в тяхното Министерство на външните работи - МИД. Но вече минаха две седмици, а тишинта от Кремъл е оглушителна.

За справка - след отравянето на Скрипал през март 2018 г. мнозинството от държавите членки на ЕС (не и България) отзоваха дипломати от Русия. Москва отвърна със същото.

Тук това не се случи. Най-вероятно Путин, като човек от "кариерата" в шпионските служби, е наясно с провала на своя човек и изглежда Кремъл иска възможно най-бързо да потули случая. 

Или пък просто Русия наистина обича "нашите" дипломати и сърце не й дава да изгони някой.